Κόσμος
Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 06:24

Πέντε νεκροί σε συγκρούσεις κατά την 48ωρη απεργία στη Βενεζουέλα

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν σε συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας και διαδηλωτές στην πιο πρόσφατη 48ωρη απεργία που διοργάνωσε η αντιπολίτευση.

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν σε συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτές στην 48ωρη απεργία που διοργάνωσε η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κατά των εκλογών της Κυριακής για την συντακτική συνέλευση.

Η πανεθνική απεργία συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα χθες Πέμπτη. Σε αρκετές πόλεις στην ύπαιθρο και αστικές γειτονιές της εργατικής τάξης ωστόσο, η απεργία δεν φάνηκε να υποστηρίζεται το ίδιο ένθερμα όπως η 24ωρη απεργία της περασμένης εβδομάδας, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Και οι δύο απεργίες έγιναν με σκοπό να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο να ακυρώσει τις εκλογές για τη συντακτική συνέλευση, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να καταργήσει τη σημερινή βουλή, όπου υπερισχύει η αντιπολίτευση.

Τουλάχιστον 108 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ταραχές από την 1η Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών και την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα της πολιτείας Καράμπομπο, δύο άτομα (ένας 49χρονος άνδρας και ένας 16χρονος) σκοτώθηκαν στη γειτονιά Ελ Παραΐσο του Καράκας χθες. Την Τετάρτη είχαν σκοτωθεί δύο άνδρες 23 και 30 ετών αντίστοιχα σε συγκρούσεις στη δυτική πολιτεία Μερίδα, καθώς και ένας 16χρονος στη φτωχή συνοικία του Καράκας, ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό νεκρών τις τελευταίες δύο μέρες σε 5. Πέντε ακόμη άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις στη διάρκεια της 24ωρης απεργίας την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την τοπική οργάνωση δικαιωμάτων Ποινικό Φόρουμ, πάνω από 190 άτομα συνελήφθησαν κατά την απεργία της Τετάρτης. Από τον Απρίλιο που ξεκίνησαν οι αναταραχές οι αρχές έχουν συλλάβει περίπου 4.800 άτομα, από τα οποία 1.325 παραμένουν υπό κράτηση, κατά την ίδια οργάνωση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters