Κοινωνία
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 09:58

Παρεμβάσεις για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ ζητεί το ΤΕΕ

Eπιστολή αναφορικά με τα προβλήματα του ΕΦΚΑ απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινόπουλος στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, ζητώντας του να κάνει άμεσα τέσσερις παρεμβάσεις. 

Eπιστολή αναφορικά με τα προβλήματα του ΕΦΚΑ απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, ζητώντας του να κάνει άμεσα τέσσερις παρεμβάσεις. 

Όπως αναφέρει ο κ. Στασινός, η νέα πλατφόρμα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθημερινά δυσκολίες στους ασφαλισμένους.

Οι αλλαγές που ζητούνται προέρχονται ακριβώς από αυτή τη δυσλειτουργία, σε συνδυασμό με το χρονικό διάστημα  που απαιτείται για την ενημέρωση του συστήματος της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ) από τη ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και τη ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) του ΥΠΟΙΚ, ιδίως στις περιπτώσεις μεταπτώσεων της ιδιότητας από «ελεύθερος επαγγελματίας» σε «μισθωτός» και αντίστροφα.

Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ ζητεί:

- παράταση της ασφαλιστικής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους μηχανικούς που εμφανίζονται ΣΗΜΕΡΑ στα ηλεκτρονικά συστήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μέχρι να ενταχθούν στο σύστημα τα στοιχεία από το εισόδημα του 2016.

- να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ασφαλισμένους καταθέτουν ενστάσεις ή αιτήσεις θεραπείας να πληρώσουν τις ελάχιστες εισφορές, μέχρι να δοθεί λύση ή να υπάρξει απόφαση για  την περίπτωσή τους.

- να δοθεί άμεσα παράταση της καταβολής εισφορών για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» και τις εταιρείες που τους απασχολούν, τουλάχιστον 30 ημερών, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής ΑΠΔ για αυτές τις περιπτώσεις.

- στις περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος εντάσσεται στο ηλεκτρονικό σύστημα σήμερα ως εργαζόμενος με «μπλοκάκι» τότε να ακυρώνεται αυτόματα, από το ίδιο το ηλεκτρονικό σύστημα, το ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο για τις εισφορές του ως «ελεύθερου επαγγελματία» με βάση φορολογικές δηλώσεις παλαιοτέρων ετών.