Κόσμος
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 16:26

Νετανιάχου υπέρ χάρης στον στρατιώτη που εκτέλεσε Παλαιστίνιο δράστη επίθεσης

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τάχθηκε υπέρ της απονομής χάρης στον Ισραηλινό στρατιώτη που καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα σε 18 μήνες φυλάκιση, επειδή εκτέλεσε εν ψυχρώ Παλαιστίνιο δράστη επίθεσης που κειτόταν ανήμπορος στο έδαφος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τάχθηκε υπέρ της απονομής χάρης στον Ισραηλινό στρατιώτη που καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα σε 18 μήνες φυλάκιση, επειδή εκτέλεσε εν ψυχρώ Παλαιστίνιο δράστη επίθεσης που κειτόταν ανήμπορος στο έδαφος.

«Εξακολουθώ να τάσσομαι υπέρ της απονομής χάρης στον στρατιώτη Αζαριά», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσημη επίσκεψή του στην Αυστραλία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι θα ήθελε να απονεμηθεί χάρη στον στρατιώτη, προτού καν ανακοινωθεί η ποινή του.

Ο Γαλλοϊσραηλινός στρατιώτης Ελόρ Αζαριά βιντεοσκοπήθηκε στις 24 Μαρτίου του 2016, ενώ εκτελούσε με μια σφαίρα στο κεφάλι τον Παλαιστίνιο Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σαρίφ ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρες μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μαχαίρι εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ο Παλαιστίνιος κειτόταν στο έδαφος, προφανώς σε κατάσταση που δεν μπορούσε να βλάψει κανέναν.

Το στρατοδικείο του Τελ Αβίβ καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών τον στρατιώτη, η δίκη του οποίου είχε προκαλέσει βαθιά διαίρεση στη χώρα. Ο λοχίας είναι ο πρώτος Ισραηλινός στρατιώτης εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια που καταδικάζεται για ανθρωποκτονία.

Η δίκη έφερε αντιμέτωπους όσους υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο ο στρατός να σέβεται τις ηθικές αξίες, με όσους στηρίζουν άνευ όρων τους στρατιώτες που είναι αντιμέτωποι με τις επιθέσεις Παλαιστινίων.

Από την Αυστραλία ο Νετανιάχου δήλωσε ανήσυχος για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η δίκη στους στρατιώτες που είναι αντιμέτωποι με βίαια επεισόδια και οι οποίοι θα διστάζουν να πυροβολήσουν φοβούμενοι ότι θα χρειαστεί να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός και το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη στην εφημερίδα Maariv, το 69% των Ισραηλινών τάσσετται υπέρ της απονομής χάρης στον Αζαριά, ενώ το 56% εκτιμά ότι η ποινή του ήταν πολύ αυστηρή.

Διαδηλώσεις κατά Νετανιάχου στην Αυστραλία

Εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές διαδήλωσαν εξάλλου την Πέμπτη στο Σίδνεϊ κατά της επίσκεψης του κ. Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τον «εγκληματία πολέμου».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ έφτασε την Τετάρτη στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη τεσσάρων ημερών, την πρώτη που πραγματοποιεί εν ενεργεία Ισραηλινός πρωθυπουργός στη χώρα.

«Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την υποστήριξη της Αυστραλίας στο Ισραήλ, ένα ρατσιστικό κράτος - απαρτχάιντ», εξήγησε η φιλοπαλαιστίνια δικηγόρος Ράντα Άμπντελ-Φάταχ.

Σε μεγάλο πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές είχε τοποθετηθεί μια φωτογραφία του Νετανιάχου στην οποία είχαν ζωγραφίσει το μουστάκι του Χίτλερ. Πάνω από τη φωτογραφία είχαν γράψει τη λέξη: «φασίστας».