Πολιτική
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 20:02

Σχέδια για πέντε νέα υπουργεία εν όψει ανασχηματισμού

Αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας καθώς και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, συστήνονται με δύο Προεδρικά Διατάγματα, που κρίθηκαν νόμιμα από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και «προδιαγράφουν» επικείμενο ανασχηματισμό. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, πραγματοποιείται ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και μετονομασία υπουργείων.

Αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας καθώς και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, συστήνονται με δύο Προεδρικά Διατάγματα, που κρίθηκαν νόμιμα από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και «προδιαγράφουν» επικείμενο ανασχηματισμό. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, πραγματοποιείται ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και μετονομασία υπουργείων.

Σύμφωνα με τα Προεδρικά Διατάγματα συστήνεται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως  υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης) γενικές γραμματείες:

 • Μεταναστευτικής Πολιτικής
 • Υποδοχής.

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο  αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες:

 • Ασύλου,
 • Αρχής Προσφύγων και
 • της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.

Ακόμη:

 1. Δημιουργείται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.
 2. Ανασυστήνεται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015  με άλλα υπουργεία. Στο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού  του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα  24/2015.
 3. Επίσης, συστήνεται υπουργείο Ενέργειας το οποίο θα συγκροτηθεί από  τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και  Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ  μεταφέρεται σε αυτό  η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται  στον τομέα ενέργειας για τους οποίους  ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το  υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 4. Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανασυστήνεται και μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 

Παράλληλα, μετονομάζονται τα εξής υπουργεία:

 • Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.
 • Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
 • Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.
 • Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
 • Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο  υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συστήνεται γενική γραμματεία  Μεταφορών, στην  οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και  προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση  Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ερωτηθείσα για το εάν η κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των Προεδρικών Διαταγμάτων για την ανασυγκρότηση της δομής των υπουργείων, συνεπάγεται και επίσπευση των αλλαγών (ανασχηματισμός), θύμιζε ότι: «Όπως έχει κατ' επανάληψιν πει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι και δομικές. Ως εκ τούτου με τα Προεδρικά Διατάγματα που εστάλησαν προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δρομολογούνται οι δομικές αλλαγές». Ας σημειωθεί επίσης ότι, όπως σημείωνε η ίδια πηγή, «τα Π.Δ. εστάλησαν στο ΣτΕ εδώ και μία εβδομάδα τουλάχιστον και πάντως πριν την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες».

Μετά την έγκριση των Διαταγμάτων, διευκρίνιζε η ίδια πηγή, δίδεται η δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στον χρόνο που εκείνος θα επιλέξει.

naftemporiki.gr