Κοινωνία
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016 20:43

Μόλις 300 οι πρόσφυγες που πέρασαν στην ΠΓΔΜ

Σε μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία επέτρεψαν τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, οι αρχές της γειτονικής χώρας. Αν και η ροή ξεκίνησε περίπου στις 16.00, σταμάτησε το βράδυ του Σαββάτου και αφού πέρασαν μόνο 300 άτομα, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη «βουλιάζει» από 6.500 ανθρώπους.

Σε μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία επέτρεψαν τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, οι αρχές της γειτονικής χώρας.

Αν και η ροή ξεκίνησε περίπου στις 16.00, σταμάτησε το βράδυ του Σαββάτου και αφού πέρασαν μόνο 300 άτομα, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη «βουλιάζει» από 6.500 ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη ήταν κλειστή από το βράδυ της Πέμπτης και άνοιξε το Σάββατο για λίγες ώρες.

Στους 20.000 ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα

Στους 20.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής εμφανίζουν υπερπληρότητα. Συγκεκριμένα:

  • στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα,
  • στον Ελαιώνα 1.200,
  • στο Σχιστό 1.200 
  • στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες.

Εξάλλου, στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

Μειωμένες ροές στα Δωδεκάνησα

Σημαντική μείωση εμφανίζουν οι προσφυγικές ροές στα Δωδεκάνησα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή στα Δωδεκάνησα φιλοξενούνται 585 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 486 στη Λέρο, οι 78 στην Κω και οι 27 στην Κάλυμνο.

Μόλις 22 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ την Παρασκευή

Μόλις 22 είναι οι πρόσφυγες στους οποίους επετράπη η διέλευση στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της ΠΓΔΜ. Μεταξύ των προσφύγων ήταν 15 από τη Συρία και επτά από το Ιράκ.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν περιορίσει τη διέλευση προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ από την Πέμπτη, επειδή, όπως αναφέρουν ανεπίσημα, η Σερβία δεν δέχεται πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ.

Οι σερβικές αρχές σημειώνουν ότι θα επιτρέψουν και πάλι τη διέλευση μόλις η Κροατία άρει τους περιορισμούς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ