Κοινωνία
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015 16:19

Ν. Φίλης: Τα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 παραμένουν επίκαιρα

Κάλεσμα στη νέα γενιά «να πρωτοστήσει στην προσπάθεια για μια μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική αναγέννηση, που αποτελεί κυρίαρχο αίτημα της εποχής μας» απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου και τη συμπλήρωση 42 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Κάλεσμα στη νέα γενιά «να πρωτοστήσει στην προσπάθεια για μια μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική αναγέννηση, που αποτελεί κυρίαρχο αίτημα της εποχής μας» απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου και τη συμπλήρωση 42 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Στο μήνυμα του ο κ. Φίλης σημειώνει ότι «τα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, που εξέφραζαν τα αιτήματα του ελληνικού λαού εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, μιλούσαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη» και παραμένουν επίκαιρα, ενώ η πραγμάτωσή τους απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αγώνα της νέας γενιάς για μόρφωση, πολιτισμό και εργασία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ίδια η δημοκρατία, αποτελούν σταθερά τη μόνη εγγύηση μιας πορείας προς την ανάπτυξη και την ευημερία.

«Το μήνυμα που στέλνει ο Νοέμβρης του 1973 στη σημερινή νέα γενιά είναι πως μόνο με την ενεργητική συμμετοχή της μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και να χαραχθεί ένα ανθρώπινο και ελπιδοφόρο μέλλον» επισήμανει ο κ. Φίλης, προσθέτοντας ότι «ο εθνικός διάλογος για την παιδεία, για την πραγματοποίηση του οποίου έχουμε ήδη δεσμευτεί, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ουσιαστική συμμετοχή των νέων, όπως και όλων των άλλων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, στα εκπαιδευτικά δρώμενα».

Ο υπουργός Παιδείας καταλήγοντας καλεί τη νέα γενιά «να διεκδικήσει, μέσα από τη ρήξη και την ανατροπή του χρεοκοπημένου χθες, μία άλλη πορεία, που θα οδηγήσει τη χώρα σε πολυδιάστατη ανάπτυξη και ευημερία, για να πραγματώσουμε το όραμα μιας κοινωνίας της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».