Skip to main content

Συνεχίζονται την Κυριακή οι εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Με την εισαγωγή του Παναγιώτη Ρήγα για το κείμενο της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή και με τοποθετήσεις των μελών επί του κειμένου αλλά και ευρύτερα, εν όψει και του συνεδρίου, συνεχίστηκαν οι εργασίες της Κ.Ε., οι οποίες άνοιξαν με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εργασίες θα συνεχιστούν την Κυριακή με τοποθετήσεις έως το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν εν συνεχεία με την εκλογή Γραμματέα της Κ.Ε. και τη συμπλήρωση των κενών θέσεων της Π.Γ. 

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα σημεία της εισήγησης που επισημαίνουν την προσπάθεια υποβάθμισης της διαδικασίας έκφρασης της λαϊκής βούλησης από πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις από την προκήρυξη των εκλογών. Επιπλέον, την αύξηση της αποχής, με στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι η πολιτική συμμετοχή αξίζει τον κόπο. Επίσης, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, αλλά και το σημείο που αφορά στην πρόκληση της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. 

Μεταξύ των ομιλητών, ο Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε στην ανάγκη ιεράρχησης για τα ανοικτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι αντιπροτάσεις που πρέπει να υπάρχουν δεν είναι σχέδιο εγκεφαλικό, αλλά ότι χρειάζεται σοβαρή δουλειά, προετοιμασία και κοπιώδης εφαρμογή. Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος στην οργάνωση του κόμματος, αλλά «να λειτουργήσουμε ενιαία και συντροφικά». 

Ο Θοδωρής Δρίτσας επισήμανε ως θετικό ότι δεν γίνεται ένα συνέδριο στα γρήγορα και τόνισε ότι δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο σαν όλα τα άλλα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να τεθούν και να ενσωματωθούν οι προσδοκίες για αριστερή ανασύνταξη και αναζήτηση μιας ρεαλιστικής διεξόδου. Είπε ότι, πέραν των καθημερινών ζητημάτων, θα αναμετρηθούμε και με τη δυνατότητα μας να συντάξουμε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής δικαιοσύνης στα νέα δεδομένα. Ανέφερε ότι έως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση έχει τη δαμόκλειο σπάθη της αξιολόγησης, ότι πρέπει να υπηρετήσει τις δεσμεύσεις της αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξωραιστούν ή να απόσχει από την αναζήτηση λύσεων που μπορούν να δώσουν ανάσα στα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα.

 Την αναγκαιότητα για τολμηρή αποκέντρωση του κόμματος, τόνισε, ο Στέλιος Παππάς. «Χρειάζεται μια τολμηρή αποκέντρωση του κόμματος», σημείωσε, προκειμένου να μην υπάρχει μόνο θεωρητική πολιτική, αλλά εφαρμοσμένη πολιτική. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να συμμετέχουν στη διεύθυνση του κόμματος, ότι πρέπει να φτιαχτούν ισχυρά πολιτικά όργανα στο επίπεδο της περιφέρειας ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν τις μεγάλες παρεμβάσεις σε εκείνη τη γεωπολιτική ενότητα και να ερευνήσουν και τις αντιθέσεις που αναπτύσσονται σε εκείνη.

 Τη θέση ότι ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία, για να περιορίσει τα προβλήματα, εξέφρασε ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «έχουμε μείνει όρθιοι και είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τη μάχη, για να εκμεταλλευτούμε όλες τις ρωγμές που έχουμε ανοίξει σε Ελλάδα και Ευρώπη». Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι για την Αριστερά: Ο ένας είναι να γίνει μια αριστερά που δεν λερώνει τα χέρια της για να αλλάξει η κοινωνία και ο δεύτερος είναι να ενσωματωθεί. Τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει το κόμμα στον κόσμο που με ανιδιοτέλεια θέλει να παλέψει και το κόμμα να δουλέψει συντροφικά, συλλογικά, δημοκρατικά.

 Ο «εναπομείνας» ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε τελικά, είπε ο Πάνος Τριγάζης, ο οποίος κατέθεσε προτάσεις για το κείμενο της εισήγησης στην Κ.Ε. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αποφυγή λαθών της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης, νέο σχέδιο πολιτικών και ιδεολογικών δράσεων, ανάδειξη της αντίθεσης με τον νεοφιλελευθερισμό. Επίσης, οικοδόμηση ενός πανευρωπαϊκού μετώπου κατά της λιτότητας και -σε σχέση και με την προσφυγική κρίση- διεκδίκηση ευρωπαϊκού σχεδίου ειρήνης για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο με προτεραιότητα τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ