Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Γρήγορα η αξιολόγηση για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος

Η κυβέρνηση έχει καθαρή προοπτική τετραετίας και εμείς εντολή να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βρισκόμαστε μετά από μια δύσκολη αλλά νικηφόρα μάχη, δεν πετάμε στα σύννεφα, αλλά δικαιούμαστε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τη λαϊκή ετυμηγορία», είπε.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ο ελληνικός λαός δικαίωσε «τον σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε στο πλαίσιο μίας σκληρής διαπραγμάτευσης» αλλά και «τη δύσκολη επιλογή που κάναμε να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό με τους εταίρους μας».

«Έχουμε μπροστά μας σημαντικό αλλά και δύσκολο έργο»

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος, σημείωσε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό όσο και δύσκολο όμως έργο, να υλοποιήσουμε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, όμως παραλληλα πρέπει να διαπραγματευτουμε τα ανοιχτά της σημεία, ώστε να διασφαλίσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας, να βρούμε τα ισοδύναμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρισα της ΔΕΗ κιαι του ΑΔΜΗΕ, με την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Όπως είπε, για να τα πετύχουμε όλα αυτά προς το συμφέρον μας είναι να τελειώνουμε το συντομότερο με την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, για μόνο με τη διευθέτηση του ζητήματος αυτού μπορεί να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλλον.

Παράλληλα, συνέχισε, πρέπει να βάλουμε μπροστά και την εφαρμογή του προγράμματος που αφορά το δικό μας όραμα: Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, να προχωρήσουμε σε ένα δίκαιο και σταθερό φοροολογικό σύστημα, να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ σε νέα κατευθυνση με εστίαση στους νέους επιστήμονες και τις καινοτόμες επιχειρήσεις, να σταματήσουμε τα καθεστώτα γαλέρας σε εργασιακούς χώρους, να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, να βάλουμε τέλος στην αναξιοκρατία, να στηρίξουμε το Εθνική Σύστημα Υγείας, να κάνουμε τις μεγάλες τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Στόχος, είπε, είναι να βγουμε το συντομότερο από την επιτροπεία και να βγούμε στις αγορές. 

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, τόνισε όμως ότι θα εξηγεί στους πολίτες γιατί αυτή η διαδρομή είναι αναγκαία.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι «η Ελλάδα να αλλάξει θεμελιωδώς μέσα στην τετραετία».

Βασική εξαγγελία του Πρωθυπουργού ήταν και πάλι η αντιμετώπιση των σχεδιασμών «της ολιγαρχίας και του πολιτικού κατεστημένου», που «θα είναι απέναντι στη προσπάθειά μας», με τη διαφορά, όπως είπε, ότι «τώρα όμως γνωρίζουν και εκείνοι καλά ότι όταν είναι δεδομένη η επιθυμία του λαού μας για να ξεμπερδεύουμε με το παλιό, κανείς δε μπορεί να μας σταματήσει».

«Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την προσπάθειά μας να ανασάνει η δικαιοσύνη και να χτυπηθεί στη ρίζα του το καθεστώς της γενικευμένης διαπλοκής και της διαφθοράς στο δημόσιο βίο και την προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από τα πελατειακά δίκτυα του δημόσιου τομέα», σημείωσε.

«Συμμαχίες εν όψει της συζήτησης για το χρέος»

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ είπε ότι στόχος ήταν η διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους και χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή εξαιρετικά αποδοτική.

Στο σημείο αυτό άφησε αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι κάποιοι δυσαρεστηθηκαν, που ήθελαν σιωπηλή την ελληνική κυβέρνηση, να λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το θέμα του χρέους δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά παγκόσμιο, η επίλυση του οποίου μπορεί να αποτελεσει διέξοδο των λαών προς την ευημερία και την αναπτυξη.

Μάλιστα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έκανε απολυτως τίποτα για την προσέλκση επενδύσεων, απολύτως τίποτα για να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους.

«Τους καλώ αντι να μεμψιμοιρούν να συνδράμουν στη μεγάλη προσπάθεια για συμμαχίες» πρόσθεσε.

Ως δεύτερο στόχο αναφέρε το να ανοίξει από την ελληνική πλευρά το μεγάλο επίσης παγκόσμιο ζητημα, όπως είπε, των προσφυγικών ροών.

Η Ευρώπη οφείλει να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο και να κλείσει την πόρτα στην ακροδεξιά και στον ρατσισμό, ενώ ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να βάλει τέλος στις συγκρούσεις που προκαλούν το πρόβλημα.

Συστάσεις και οδηγίες στους βουλευτές

O κ. Τσίπρας κάνοντας συστάσεις στους βουλευτές του κόμματος, σημείωσε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, αλλά να σεβόμαστε τη συλλογική βούληση, για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και για να υπάρχει κοινή φωνή και δράση.

Επισήμανε, επιπλέον, ότι δεν πρέπει να υιοθετούν αμυντική στάση στη ρητορική «περί φορο-λαίλαπας» που αναπτύσσεται και να μην χαριστούν σε κανέναν, ειδικά σε αυτούς που λεηλάτησαν, όπως είπε, τη χώρα και που «τώρα φωνάζουν όπως φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

«Εμείς», τόνισε, «δεν λογοδοτούμε σε αυτούς, ούτε στα δελτία των ειδήσεων, λογοδοτούμε μόνο στον λαό που μας έδωσε την εντολή. Τον σεβόμαστε γιατί ξέρουμε ότι υποφέρει και έχουμε πάντοτε ένα όπλο, να του λέμε πάντα με ειλικρίνεια την αλήθεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε στους βουλευτές ότι πρέπει να εξηγούν τι μέτρα λαμβάνονται, γιατί λαμβάνονται και τι μάχες έδωσε η κυβέρνηση για να διασφαλίσει στηρίγματα για τους πιο αδύναμους. «Δεν πρέπει», συνέχισε, «να επιτρέπουμε ούτε τη διαστρέβλωση ούτε τη διασπορά του φόβου, με την οποία κάποιοι ασχολούνται τελευταία σχεδόν επαγγελματικά».

Υπογράμμισε πως το κυριότερο είναι «όταν κάνουμε λάθος, οφείλουμε να το διορθώνουμε αμέσως όταν το εντοπίζουμε».

Κάνοντας σαφή αναφορά για διόρθωση του νόμου που αφήνει «παράθυρα» στην επιστροφή των επίορκων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, τόνσει ότι ο «νόμος Μητσοτάκη», που έθετε σε αυτοδίκαιη αργία όποιον αντιμετώπιζε πειθαρχικές διώξεις, πριν καν ληφθούν αποφάσεις από τα πειθαρχικά συμβούλια ή τα δικαστήρια, ήταν κατάπτυστος και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ καλά που τον κατάργησε. Ωστόσο, σημείωσε ότι «όταν όμως είδαμε ότι η κατάργησή του ανοίγει παράθυρο να επιστρέψουν στο δημόσιο επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα έπρεπε όντως να έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία τους, έπρεπε να παρέμβουμε αποφασιστικά. Πριν μας το υποδείξει ο οποιοσδήποτε».

Επίσης, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα μέσα στην τετραετία να ανοίξει τα μεγάλα ζητήματα της δημοκρατίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, του ριζικού μετασχηματισμού του κράτους, αλλά με τρόπο συντεταγμένο, στον σωστό χρόνο και μετά από σοβαρή διαβούλευση και όχι με δηλώσεις στο πόδι και χωρίς συνεννόηση.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, «με οδηγό μας τη συλλογικότητα, την πολιτική συνεννόηση και τη συμμετοχή όλων, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα πρότυπο δημοκρατίας, πρότυπο συλλογικής σκέψης αλλά και δράσης».