Με την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα ξεκινήσουν αύριο οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Οι σημερινές εργασίες ξεκίνησαν με την ομιλία του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα και συνεχίστηκαν με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις μελών.
Το ενδιαφέρον «μονοπώλησε» ο προσυνεδριακός διάλογος και ειδικότερα, η σχέση του κόμματος με την κοινωνία και την κυβέρνηση, οι παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι θεσμικές τομές, η δίκαιη ανάπτυξη και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει ο κ. Τσίπρας είναι η μετατροπή του κυβερνώντος κόμματος από ένα κλειστό «club» του πάλαι ποτέ 4%, στα κοινωνικά στρώματα που τον στήριξαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι η Αριστερή Πλατφόρμα αποτελεί παρελθόν, οι «53+» αναμένεται να «κατέβουν» με «σκληρή» γραμμή, ειδικά σε θέματα που αφορούν την πολυφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή του στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων. Ανάλογη «σκληρή» στάση θα κρατήσουν και στο θέμα της ένταξης των λεγόμενων «πασοκογενών» στελεχών στον στενό κομματικό πυρήνα και στο χωρίς ασφαλιστικές δικλίδες άνοιγμα των οργανώσεων πανελλαδικά.
Αμέσως μετά το πέρας του συνεδρίου, πιθανότατα τον προσεχή Νοέμβριο, θα ακολουθήσει ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Εκτός κι αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει θετικά μηνύματα τόσο από το μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και από εκείνο του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση θα κρατήσει το χαρτί του ανασχηματισμού μόλις παρθούν και ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις, ώστε να σηματοδοτήσει ένα γενικό «restart» με αιχμή την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Σε κάθε περίπτωση η πορεία όλων των παραπάνω θεμάτων θα καθορίσει και τις εξελίξεις το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, το χαρτί των εκλογών. Το σίγουρο είναι ότι στο Μαξίμου θεωρούν βέβαιο ότι δημοσκοπικά δεν μπορούν να αντέξουν μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017 για ενδεχόμενα καλά νέα στο θέμα του χρέους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
naftemporiki.gr