«Όσο η ΠΓΔΜ επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκής της προοπτική» τονίζει ο κ. Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Politika” του Βελιγραδίου, με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του στη Σερβία.
Όπως αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος, «το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Παραμεμφερές, σύμφωνα με τον ΠτΔ είναι και το μήνυμα της Ελλάδας προς την Αλβανία: «Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική».
Στη συνέντευξή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρεται στις διαχρονικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, ενώ επισημαίνει ότι οι δύο χώρες «έχουν αποδείξει ότι σέβονται και τιμούν τον ιστορικό, κυριολεκτικώς, ρόλο τους για την εμπέδωση της Ειρήνης, της Ασφάλειας και της Διεθνούς Νομιμότητας στα Βαλκάνια».
Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος, αφού διευκρινίζει ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα, σημειώνει: «Επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του».
Για την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι «θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική».
«Αλλά αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες. Αλλά είμαστε έτοιμοι επίσης, αν χρειασθεί, να υπερασπισθούμε και τα εθνικά μας θέματα που, όπως είπα πριν, είναι και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καταλήγει.