Skip to main content

Αιχμές Χ. Αθανασίου για την επιλογή της Β. Θάνου ως Προέδρου του Αρείου Πάγου

«Η επιλογή της κ. Θάνου, ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, πάσχει εκτός του ηθικού μέρους για τη μεθόδευση επιλογής της, και λόγω μη τήρησης της διαδικασίας που ο νόμος επιβάλλει», επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου και διερωτάται αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό.

Όπως τονίζει ο κ. Αθανασίου, στις 30 Ιουνίου αποχώρησαν από την Υπηρεσία, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, οι Πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και 12 Αντιπρόεδροι των ανωτάτων αυτών Δικαστηρίων.

«Η κυβέρνηση κίνησε τη διαδικασία και προέβη στην επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο μόνο του Προέδρου του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας (περί ώρα 02:00 μεταμεσονυχτίως της 29/6/2015, ήτοι πριν τη λήξη της θητείας του Προέδρου), ως Πρόεδρο του Δικαστηρίου αυτού, την τέταρτη κατά σειρά αρχαιότητας Αντιπρόεδρο, κατά κατάφωρη παραβίαση της επετηρίδας, την οποία (επετηρίδα) οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Ρουπακιώτης και Αθανασίου είχαν τηρήσει με ευλάβεια και με στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα», προσθέτει ο βουλευτής της Ν.Δ.

Ο κ. Αθανασίου καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι η επιλογή της κ. Θάνου είχε γίνει πριν από την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος, ενώ σημειώνει ότι μέχρι σήμερα δεν καλύφθηκαν οι θέσεις των Προέδρων των άλλων δύο δικαστηρίων (ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου) ούτε οι θέσεις των Αντιπροέδρων.

Όπως εκτιμά, ο λόγος είναι «ευνόητος»: «Η επιλεγείσα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επελέγη ως Πρόεδρος ειδικού σκοπού, ήτοι για να υπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ήδη επιδίδεται σε σωρεία πρωτοφανών ενεργειών, προσπαθώντας να ενοχοποιήσει δικαστικούς λειτουργούς που χειρίσθηκαν, με σθένος και ευθυκρισία, συγκεκριμένες ευαίσθητες πολιτικές υποθέσεις, χωρίς λόγο και χωρίς να έχει καμιά, απολύτως, αρμοδιότητα, με μοναδικό σκοπό να αποτελέσουν αυτές αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης», εξηγεί ο βουλευτής της Ν.Δ.

Ο κ. Αθανασίου σημειώνει ότι πριν από τη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εκλογή των Προέδρων, Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων κλπ συγκαλείται σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να εκφέρει γνώμη για τους υποψήφιους.

Όπως εκτιμά, κατά την ακρόαση των υποψηφίων για την επιλογή της συγκεκριμένης Προέδρου του Αρείου Πάγου, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν συγκροτήθηκε νόμιμα, αφού η Πρόεδρος της  Βουλής παρέστη με διπλή ιδιότητα, ως Πρόεδρος της Βουλής και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο κ. Αθανασίου παρατηρεί ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, ουδείς μπορεί να συμμετέχει με διπλή ιδιότητα σε συλλογικά όργανα.

«Συνεπώς, η επιλογή της κ. Θάνου, ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, πάσχει, εκτός του ηθικού μέρους για τη μεθόδευση επιλογής της, και λόγω μη τήρησης της διαδικασίας που ο νόμος επιβάλλει», συνεχίζει ο βουλευτής της Ν.Δ.

Επιπλέον, διερωτάται αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό ή, κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με Πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών.

«Η χώρα δεν αντέχει άλλα θεσμικά ατοπήματα», καταλήγει ο κ. Αθανασίου.