Με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να διαβεβαιώνει ότι θα εξεταστούν και θα ενσωματωθούν γόνιμες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα, έκλεισε η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Η συζήτηση που γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του από την Ολομέλεια.
«Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για τις επιλογές μας. Δεν έχουμε αυταπάτες ή ψευδαισθήσεις, όπως είχε η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Από τον Ιούνιο, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποκαθιστούμε την αξιοπιστία της χώρας. Θα προχωρήσουμε και σε άρση των capital controls. Ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στην πράξη και απέτυχε παταγωδώς. Οι Έλληνες έδειξαν την πόρτα στον λαϊκισμό. Και το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο συνιστά συμβολικά και ουσιαστικά μια νέα αρχή».
Παράλληλα, έκανε λόγο για ουσιώδη ιδεολογική διαφορά που υπάρχει μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο, προκαλώντας την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
«Για όσους θέλουν να δουν την αλήθεια η πραγματικότητα στην υλοποίηση της οικονομικής μας πρότασης, έχει θετικό πρόσημο. Τέλος στις περιόδους εύκολων και απατηλών ψευδαισθήσεων. Η νέα εποχή ξεκίνησε με θετικά μηνύματα που αποτυπώνονται στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και στα επιτόκια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας ενώ επικαλέστηκε μεταξύ άλλων και τη θετική αντίδραση της αγοράς στην έκδοση με το χαμηλότερο επιτόκιο του 7ετούς ομολόγου.
Απαντώντας στον πρώην υπουργό Οικονομικών και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, που κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι προεκλογικά δεν είπε τίποτα για το ποιος ήταν τελικά ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019, ο κ. Σταϊκούρας αντέτεινε ότι «η Ν.Δ. αυτό που έλεγε είναι ότι εκτιμά πως είναι ορθές οι προβλέψεις του γενικού λογιστηρίου του κράτους για αυτό ψηφίσαμε και τα μέτρα που φέρατε».
«Διορθώσατε 2 από τα 29 λάθη που κάνατε υπερφορολογώντας τα νοικοκυριά. Εμείς είχαμε ξεκάθαρη θέση για το 2019 φέρνοντας κάτι καινούργιο στην ανάπτυξη που σερνότανε. Η εικόνα της χώρας και η ψυχολογία βελτιώνεται και είναι ορατό σε όλους και αυτό έχει να κάνει με τη συνέπεια των έργων και των λόγων μας. Η συνολική οικονομική μας πρόταση όπως την ξετυλίγουμε βήμα – βήμα θα δώσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο με μείωση των φόρων και με ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε: «Μας παραδώσατε μια οικονομία με ανάπτυξη 1,3% όταν η πρόβλεψη σας ήταν για πάνω από 2%. Αν έχουμε 2% ανάπτυξη εμείς, μάλλον πρέπει να πείτε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Και δεν μιλώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που εκτιμούσατε ότι θα μειώνονταν αλλά διογκώθηκαν, ούτε για τις ωρολογιακές βόμβες που αφήσατε στα θεμέλια της οικονομίας όπως η ΔΕΗ».
Αιτιολογώντας τις νέες ρυθμίσεις ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι είναι μόνιμο μέτρο που ξεκινά από το 2019 και επεσήμανε ότι «η προσδοκόμενη αύξηση στα δημόσια έσοδα δεν ήταν αισιόδοξη» γι’ αυτό και η σημερινή κυβέρνηση φέρνει νέες βελτιωτικές αλλαγές και προσδοκά αύξηση εσόδων με την ένταξη περισσοτέρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη ρύθμιση.
«Άκουσα με προσοχή όλες τις προτάσεις και πολλές από αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Βήμα – βήμα θα προσπαθήσουμε με κοινωνική δικαιοσύνη να βελτιώσουμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο όχι αποκλειστικά αλλά κυρίως με μειώσεις φόρων. Αυτός είναι ο κύριος στόχος της Ν.Δ.», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας καλώντας όλα τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο.
Ευ. Τσακαλώτος: «Η Ν.Δ. μετά τις εκλογές κατάλαβε ότι είχαμε δίκαιο εμείς και όχι ο κ. Στουρνάρας»
«Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το έλλειμμα ήταν 0,7%. Η ΝΔ μετά τις εκλογές κατάλαβε ότι είχαμε δίκαιο εμείς και όχι ο κ. Στουρνάρας. Ευχαριστούμε την κυβέρνηση που τώρα ήρθε στους δικούς μας υπολογισμούς και βάζουν άλλα 200 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αποτυχία του χρόνου θα είναι της ΝΔ. Δεν θα πουν ότι εμείς εκτροχιάσαμε τον προϋπολογισμό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος.
Ακόμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του να ενταχθούν στην ίδια κλίμακα μείωσης του φόρου όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία πάνω από 500.000 και ένα εκατ. ευρώ.
«Αν πείτε στους πολίτες ότι είναι στα μεσαία στρώματα αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία ένα εκατ. ευρώ θα γελάσουν. Η δική μας άποψη είναι ότι πάνω από 500.000 και 1 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Εμείς λέμε ότι αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να είναι πιο αναπτυξιακά και δικαιότερα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ