Skip to main content

Δ. Αβραμόπουλος: Προσπαθούμε να πείσουμε όλες τις χώρες της Ε.Ε. να πάρουν πρόσφυγες

«Όποιος στον σημερινό κόσμο θέλει αμιγώς εθνικές λύσεις, θα πρέπει να ξέρει ότι το αποτέλεσμα θα είναι η απομόνωση. Κι αυτό δεν αντιστοιχεί στη βούληση των πολιτών στην Ευρώπη» τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ο Επιτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμοπουλος.

«Ναι, πρέπει να προστατεύουμε καλύτερα τα σύνορά μας. Όμως, είναι πολύ απλό να ασκήσει κανείς μια λαϊκιστική πολιτική φόβου. Η πολιτική μας θα πρέπει να αποτυπώνει τις αξίες μας, όχι τους φόβους μας… Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι ο εθνικισμός και τα σκληρά, κλειστά σύνορα μπορούν να προκαλέσουν διενέξεις ή ακόμη και πολέμους. Οι λαϊκιστικές αφηγήσεις τού σήμερα θα μπορούσαν να γίνουν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το κοινό μας μέλλον» υπογραμμίζει ο κ. Αβραμόπουλος στη συνέντευξή του, την οποία η γερμανική εφημερίδα τιτλοφορεί: «Η πολιτική μας θα πρέπει να αποτυπώνει τις αξίες, όχι τους φόβους μας».

Στα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξής του, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι εξετάζεται τώρα το αίτημα για επιπλέον βοήθεια στην Ισπανία και διατέθηκαν την Πέμπτη τρία εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθεί επιπλέον προσωπικό στα σύνορα. «Η Ισπανία μπορεί να βασίζεται στην Επιτροπή… Κατά την επίσκεψή μου στη Μαδρίτη, θα απευθύνω συγκεκριμένες δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας. Αυτές συνδέονται με περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και περισσότερους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες…» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να στηρίξει και το Μαρόκο, περισσότερο απ’ ό,τι μέχρι στιγμής. «Το Μαρόκο έχει ήδη λάβει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. Γνωρίζουμε φυσικά ότι οι ανάγκες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Όμως τα κονδύλια του Ταμείου δεν είναι απεριόριστα. Γι’ αυτό και καλούμε όλα τα κράτη-μέλη να πληρώσουν περισσότερο. Το Μαρόκο βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Η ακτογραμμή του είναι πολύ μεγάλη, χρειάζονται πάρα πολύ προσωπικό κι εξοπλισμό για να την ελέγξουν. Αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε.».

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης δηλώνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει «έναν συντονιστικό ρόλο μεταξύ των κρατών που είναι διατεθειμένα να μοιραστούν το βάρος. Προσπαθούμε να πείσουμε τους πάντες να συμμετέχουν στην ανάληψη προσφύγων. Μέχρι στιγμής κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Όμως τώρα η επίδειξη αλληλεγγύης είναι κρίσιμος παράγων…» υπογραμμίζει.

«Η Γερμανία έδωσε στην προσφυγική κρίση του 2015 το παράδειγμα για το τι σημαίνει αλληλεγγύη. Η Καγκελάριος Μέρκελ δέχτηκε δριμεία κριτική για την πολιτική της, όμως υπερασπίστηκε τις ευρωπαϊκές αξίες. Και η Γαλλία ή η Ολλανδία βοήθησαν ήδη από νωρίς. Θα προσπαθήσω να πείσω όλα τα κράτη- μέλη να κάνουν το ίδιο. Μία δίκαιη κατανομή των βαρών είναι πολύ σημαντική και η αλληλεγγύη είναι μία κεντρική αξία της Ε.Ε.».

Ερωτηθείς για τα ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη, ο Επίτροπος απαντά: «Θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της απάντησης (στο πρόβλημα). Είδαμε εικόνες προσφύγων που έφτασαν στις ισπανικές ακτές και μετά αμέσως εξαφανίστηκαν. Με ελεγχόμενα κέντρα θα μπορούσαμε να παρεμποδίσουμε κάτι τέτοιο κι επίσης με τη βοήθεια συνοριοφυλάκων και ειδικών της Ε.Ε. σε θέματα ασύλου θα μπορούσαμε ταχέως να ξεκαθαρίζουμε ποιος έχει δικαίωμα να τύχει προστασίας στην Ευρώπη και ποιος πρέπει να γυρίσει πίσω. Δε μιλάμε όμως για κέντρα κράτησης…

Θέλουμε από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση να επεξεργαστούμε λύσεις που θα ταιριάζουν σε κάθε κράτος χωριστά… Θέλουμε να βρούμε κοινές λύσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, καθώς αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις μέσω της άτακτης μετανάστευσης. Δε μας ενδιαφέρει να μετατοπίσουμε το πρόβλημα. Δεν πρόκειται να υποχρεώσουμε σε κάτι τους εταίρους μας, ούτε βεβαίως θα ακολουθήσουμε νεοαποικιακή πολιτική. Όμως έχουμε τα μέσα και τους μοχλούς που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις διαπραγματεύσεις… Θα πρέπει να βρούμε με τους γείτονές μας ένα modus operandi, δεν γίνεται αλλιώς. Μέχρι τώρα η συνεργασία δε λειτουργεί με όλους το ίδιο καλά, επ’ αυτού συνομιλούμε με τους εταίρους μας. Τα κράτη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι η Ε.Ε. είναι κι ένας μεγάλος δωρητής αναπτυξιακής βοήθειας…» δηλώνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Frontex υποστηρίζει σήμερα τα κράτη-μέλη με 1.400 συνοριοφύλακες, «ενώ έχουμε άλλους 1.500 επιχειρησιακά έτοιμους να αναλάβουν δράση. Όμως χρειαζόμαστε περισσότερους. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μέχρι το 2020 μια πραγματική ευρωπαϊκή συνοριακή αστυνομία με προσωπικό 10.000 άτομα, που θα μπορεί να αποστέλλει δικούς της υπαλλήλους… Δε θέλουμε να θίξουμε την εθνική κυριαρχία. Οι υπάλληλοι της Frontex θα υποστηρίζουν τις αρχές των κρατών μελών, όταν εκείνες το ζητούν, όμως με πολύ περισσότερο προσωπικό και εξοπλισμό απ’ ό,τι σήμερα…».

Ο ίδιος ζητεί «ένα ανθεκτικό σύστημα στην Ε.Ε., που δε θα θέτει το βάρος μόνο στους ώμους λίγων κρατών-μελών… Αυτή η μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνει. Αυτό αποφάσισαν επίσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ομόφωνα κατά την τελευταία Σύνοδο… Οι προτάσεις μας για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου θα βοηθούσαν να παραμεριστούν πολλοί από τους λόγους που ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την πρώτη χώρα (μέσω της οποίας εισέρχονται στην Ε.Ε.). Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ψηφιστούν επιτέλους. Διακυβεύεται το μέλλον της ζώνης Schengen και κατά συνέπεια της Ευρώπης, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Γιατί διαφορετικά θα έχουμε και πάλι μόνιμους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Παλαιότερα μιλούσα για μεμονωμένα κράτη-μέλη που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν (στην κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης). Σήμερα προτιμώ να μιλάω για μεμονωμένες κυβερνήσεις. Και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξέρουν ότι δε θα είναι για πάντα στην εξουσία. Εξ ου και δε θα πρέπει να διακινδυνεύουν όσα οι χώρες τους κατάφεραν» καταλήγει ο Δ. Αβραμόπουλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ