Skip to main content

Ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις αναδρομικές εισφορές που καταλογίζει ο ΟΑΕΕ σε δημοσιογράφους με «μπλοκάκι»

Επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για το ζήτημα των αναδρομικών εισφορών, «πολλές φορές υπέρογκων», που καλούνται να καταβάλουν στον ΟΑΕΕ, δημοσιογράφοι, κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον Νίκο Ηγουμενίδη.

Πρόκειται, σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές, για δημοσιογράφους που άρχισαν να ασκούν το εν λόγω επάγγελμα προ του 1993, μισθωτούς, ενταγμένους στον ΤΣΕΠΕΑΘ (κατόπιν ΤΑΠ -ΜΜΕ) και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ώστε να αμείβονται για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες τους.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι το ΤΕΒΕ δεν αξίωσε από τους δημοσιογράφους ασφαλιστικές εισφορές κατά τις εποχές στις οποίες αυτές αντιστοιχούσαν και το πράττει τώρα ο ΟΑΕΕ, με καθυστέρηση δεκαετιών, υπολογίζοντας μάλιστα τις «οφειλόμενες» εισφορές βάσει της ασφαλιστικής κλίμακας, στην οποία θα βρίσκονταν οι «οφειλέτες» εάν είχαν ενταχθεί στο ΤΕΒΕ.

Τονίζουν επίσης ότι «οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου αποστερήθηκαν ντε φάκτο το στοιχειώδες δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής».

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι «δεν ευσταθεί ο αναδρομικός καταλογισμός και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών» και προσθέτουν πως «σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων στο χώρο των ΜΜΕ οι εργαζόμενοι στον χώρο αυτό δεν νοείται να είναι ο “αδύναμος κρίκος”, αλλά η ατμομηχανή της ελεύθερης και χωρίς φραγμούς ενημέρωσης».

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ρωτούν τέλος την υπουργό, «με βάση ποιο νόμο και ποια νομοθεσία καταλογίζονται αναδρομικά αυτές οι εισφορές στους δημοσιογράφους και εάν δικαιούται ο ΟΑΕΕ/πρώην ΤΕΒΕ να εγείρει με τόσο μεγάλη καθυστέρηση αξιώσεις, δοθέντος ότι η καθυστέρηση αυτή έχει στερήσει από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα της επιλογής και έχει διογκώσει σε τρομακτικό βαθμό τα αιτούμενα ποσά».

Ερωτούν, επίσης, «σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προβεί το αρμόδιο υπουργείο για την άρση των παραπάνω στρεβλώσεων και της δεινής θέσης στην οποία περιέρχονται εργαζόμενοι στα ΜΜΕ;».

Πηγή: ΑΜΠΕ