«Η κήρυξη της καμένης περιοχής ως αναδασωτέας είναι συνταγματική μας υποχρέωση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Φάμελλος παρέθεσε και τις υποχρεωτικές διαδικασίες, που έπονται των πυρκαγιών, οι οποίες προβλέπονται από πρόσφατη εγκύκλιο.
- Άμεση οριοθέτηση της καμένης έκταση με βάση την επεξεργασία δορυφορικών εικόνων που ήδη συλλέγονται αυτήν την εβδομάδα, για πλήρη εικόνα της περιοχής.
- Σάρωση της περιοχής από συνεργεία Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και υπουργείου Υποδομών, για εντοπισμό σημείων που έχουν πληγεί (κτισμάτων, οικοδομών, κατοικιών, δημόσιων κτιρίων).
- Κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις νόμιμες πράξεις της διοίκησης.
Όπως διευκρίνησε ο αναπληρωτής υπουργός, «πρακτικά, όποιος είχε νόμιμη κατοικία και ιδιοκτησία, άδεια από το Δασαρχείο, πράξεις χαρακτηρισμού, οικοδομική άδεια, δεν έχει κάτι να ανησυχεί. Από την άλλη πλευρά, στις υπώρειες, στα ψηλά, εκεί που πρέπει να αναγεννηθεί το δάσος για να “κρατήσει” το έδαφος και την πλημμύρα, είμαστε υποχρεωμένοι, προφανώς, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες της δασικής αναγέννησης, δεν μπορούμε να περιμένουμε».
Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι από σήμερα ξεκινάει η διαδικασία αποκατάστασης με επίβλεψη του δασαρχείου. Αρχίζει η υλοτόμηση των καμένων ειδών, από τη θάλασσα προς τα υψηλότερα, ώστε να μην υπάρχουν επικίνδυνες καμένες ύλες στην περιοχή και ακολούθως, μαζί με το υπουργείο Υποδομών θα γίνουν παρεμβάσεις με αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
«Υπάρχουν μεγάλα ρέματα και κοντά στη θάλασσα, για τα οποία θα δούμε την εξέλιξη των μελετών και της αδειοδότησης, για την άμεση ένταξή τους προς κατασκευή» σημείωσε.
Ανέφερε πως το επόμενο βήμα, το οποίο μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «είναι το πώς θα ολοκληρωθούν οι πολεοδομικές μελέτες της περιοχής με πολεοδομικά σταθερότυπα που θα επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία των οικισμών χωρίς δρόμους-παγίδες και κλειστές παραλίες, αλλά και την επικοινωνία του οικισμού με την ακτή, ώστε να μην υπάρχει ούτε κίνδυνος εγκλωβισμού, ούτε περιορισμός της περιβαλλοντικής και οικιστικής λειτουργίας προς τη θάλασσα. Δεν υπάρχει οικιστικό σχέδιο, θα πρέπει οι περιοχές αυτές, όπου είναι σε εξέλιξη οι πολεοδομικές μελέτες και έχουν όλες τις προϋποθέσεις όπως προβλέπει η νομοθεσία και το Σύνταγμα, να γίνουν αυτές οι πολεοδομικές μελέτες».
Τέλος, όπως σημείωσε ο κ. Φάμελλος, «έχουμε ήδη εντοπίσει τις περιοχές που έχουν όλο το θεσμικό υπόβαθρο για να ολοκληρωθεί μία πολεοδόμηση που εκκρεμεί 20 χρόνια, που προφανώς θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά σταθερότυπα που ισχύουν εκ του νόμου σε όλη την Ελλάδα, που λένε για δρόμους, πλατείες, σχολεία, παιδικές χαρές, αποχετεύσεις, πεζοδρόμια, πρόσβαση στον αιγιαλό. Είναι υποχρεώσεις της νομοθεσίας. Η εκκρεμότητα εδώ και 20 χρόνια και η ύπαρξη μη οργανωμένων οικισμών με πολλά αδιέξοδα, ήταν αυτά που αποτέλεσαν ένα επιπρόσθετο, ουσιαστικό και πολύ μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν τεχνικά θέματα, πολιτικά θέματα, αλλά αυτήν τη στιγμή για εμάς υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο, η ανθρώπινη ζωή. Η έντονη κλιματική αλλαγή, το ακραίο αυτό φαινόμενο που ζήσαμε τη Δευτέρα, μαζί με τα έντονα αδιέξοδα της πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας των προηγούμενων χρόνων, πυροδότησαν το να χαθούν συνάνθρωποί μας. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής και τεχνικής διαχείρισης, είναι ζήτημα ανθρωπιστικό, ουσίας, ζωής. Μας δημιουργεί βάρος, αλλά και υποχρεώσεις».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ