Skip to main content

Μαξίμου: Kινήσεις ουσίας και συμβολισμού

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Με τις πρώτες κινήσεις -που έχουν τόσο ουσιαστικό όσο και συμβολικό περιεχόμενο- η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει θέματα για τα οποία έχει εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική από το ΣΥΡΙΖΑ. Από τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας μέχρι τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και την πολιτική στον χώρο της υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να δώσει ένα σαφές στίγμα της νέας διακυβέρνησης. 

Η «μητέρα των μαχών» είναι δεδομένο πως θα δοθεί στην οικονομία, με την κυβέρνηση να θέλει να εφαρμόσει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής που να περιλαμβάνει φιλοαναπτυξιακά μέτρα και μεταρρυθμίσεις με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα εξελίσσεται η «μάχη» για την επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας και είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρωθυπουργού για ένα «τολμηρό άλμα στο μέλλον» στη δημόσια υγεία. 

Οι γενικοί γραμματείς

Οι επιλογές σε γενικούς γραμματείς συνεχίζονται και ήδη ανακοινώθηκαν τα πρώτα 28 πρόσωπα, ενώ δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι ο νέος γενικός γραμματέας Αθλητισμού, κίνηση που σηματοδοτεί και τη διεύρυνση καθώς ήταν αντιπρόεδρος του Ποταμιού (το κόμμα δεν κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές). 
Να σημειωθεί πως ο συνολικός αριθμός των γενικών γραμματέων θα μειωθεί σε 59 από 93 και τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα. 

Το άσυλο

Η κυβέρνηση έχει πει πως θα περάσει συγκεκριμένες αλλαγές σε άρθρα του ποινικού κώδικα στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή. Η κατάθεση του νομοσχεδίου -το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων και την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια- θα γίνει αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις με στόχο να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου. 

Λίγο πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει έναν κύκλο «επισκέψεων» στα υπουργεία, δίνοντας έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη ζήτησε να προχωρήσουν στις εξής ενέργειες:

1. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι οποίες σχετίζονται με τις προκηρύξεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Πρώτη προτεραιότητα είναι η άμεση πρόσληψη επιπλέον 2.000 νοσηλευτών.

2. Να ξεκινήσει άμεσα η νέα διαδικασία απόκτησης ειδικότητας μέσα στα νοσοκομεία για τους απόφοιτους των νοσηλευτικών σχολών. Στόχος είναι κάθε χρόνο περίπου 1.500 επιπλέον νοσηλευτές να είναι διαθέσιμοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

3. Να εξασφαλιστεί το ταχύτερο η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα και ιδίως των ασθενών βαρέων παθήσεων που κάνουν θεραπεία στο σπίτι. Να υλοποιηθεί δηλαδή η δέσμευση της κυβέρνησης προκειμένου τα φάρμακα να αποστέλλονται στο φαρμακείο της γειτονιάς των ασθενών, ενώ για όσους χρειάζονται θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές να αποστέλλονται απευθείας εκεί για να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στις ουρές.

4. Να ελαχιστοποιηθεί η αναμονή για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας τους, μέσω της πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού και της επέκτασης της σύμβασης με ιδιωτικές κλινικές για επιπλέον κλίνες.

5. Να εφαρμοσθεί αμέσως και πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος.

Ο πρωθυπουργός εστίασε σε δράσεις που θα έχουν άμεσο «αποτύπωμα» στην καθημερινότητα των ασθενών (όπως η αντιμετώπιση του χρόνου αναμονής για τις ακτινοθεραπείες, καθώς καρκινοπαθείς πρέπει συχνά να περιμένουν επί μήνες για να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία). Ιδιαίτερο βάρος έδωσε «στην ουσιαστική στήριξη της Πρωτοβάθμιας Υγείας, έτσι ώστε να μην αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα -μικρό ή μεγάλο- πρέπει να καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία».

Συνομιλία με Σίσι

Δηλώσεις για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχθές ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του, έκανε χθες ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι.

Όπως σημειώνει η «Αλ Αχράμ», «ο πρόεδρος Αλ Σίσι εξύμνησε την πρόσφατη πρόοδο στις σχέσεις με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Αναφέρθηκε, επίσης, στους μηχανισμούς τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου».