Skip to main content

«Κοινό έδαφος για βιώσιμη συμφωνία» παρουσιάζει αύριο η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση αύριο Τετάρτη θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες αύριο συνέρχεται εκ νέου το Εurogroup, με τηλεδιάσκεψη αυτή τη φορά, προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, στην τετραμερή στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

«Η πρόταση της ελληνικής πλευράς», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν “ακούμε” και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η “μεγάλη βιώσιμη συμφωνία”».

Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι υπάρχει η ανάγκη για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία, καθώς ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρυθμίσεων είναι δύσκολο να συμφωνηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι αυτή η βραχυπρόθεσμη συμφωνία να καλύψει τις ανάγκες του τρέχοντος μήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το αίτημα της Ελλάδας για παροχή βοήθειας από τον ESM αναμένει αύριο το Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει νέο αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας από τον ESM αύριο, Τετάρτη, ανέφερε λίγο νωρίτερα το επίσημο ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup.

Όπως σημείωνε η ανακοίνωση, μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε πως το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη αύριο, Τετάρτη, στον απόηχο του νέου ελληνικού αιτήματος, εφόσον αυτό υποβληθεί έγκαιρα.

Κατόπιν του αιτήματος, συνέχιζε η ανακοίνωση, οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα αξιολογήσουν και θα αναλύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Έπειτα, το Eurogroup θα λάβει την απόφαση σχετικά με την έναρξη της επίσημης διαπραγμάτευσης.

«Όλα αυτά πρέπει να είναι ζήτημα ημερών, γιατί υπάρχει ελάχιστος χρόνος» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Παράλληλα, η ανακοίνωση εξηγούσε ότι η παροχή βοήθειας στα κράτη – μέλη συντελείται κάτω από αυστηρές συνθήκες.

Επιπλέον το Eurogroup καλωσόρισε το νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος εξέθεσε την ελληνική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.