Skip to main content

Πολεμική Αεροπορία: Συνεκπαίδευση με μαχητικά αεροσκάφη της Ιταλίας

ΓΕΕΘΑ

Ασκήσεις εναέριας μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών, με σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας.

Συνεκπαίδευση με την ονομασία «Una Razza 01-23» με τη συμμετοχή αεροπορικών μονάδων της Ελλάδας και της Ιταλίας διεξήχθη, για πρώτη φορά, στην ευρύτερη περιοχή της Αεροπορικής Βάσης Ανδραβίδας, την Τετάρτη.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με τρία μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced, ενώ από πλευράς της ιταλικής Αεροπορίας (ITAF) συμμετείχαν δύο μαχητικά Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η «Una Razza 01-23» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και στο πλαίσιο δράσεων που συμφωνήθηκαν κατά τις συνομιλίες που είχε ο αρχηγός, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με τον ομόλογό του, Chief of Defence Admiral, Giuseppe Cavo Dragone, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ιταλία τον Μάρτιο του 2023.

ΓΕΕΘΑ

Στη διάρκειά της εκτελέστηκαν ασκήσεις εναέριας μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT) με σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας, που συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.