Skip to main content

Πτώση F-4 Phantom ανοιχτά της Ανδραβίδας: Βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους

ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο χειριστών

Διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στις 10:30 π.μ. σε θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας. Πριν από λίγο εντοπίστηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο χειριστών.

Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης είχε απογειωθεί από την Ανδραβίδα στις 10:15 π.μ. και εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια του F-4 (Πηγή φωτ. Πρώτη News)

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι δύο χειριστές, ένας σμηναγός και ένας υποσμηναγός, μάλλον δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια του F-4 (Πηγή φωτ. Πρώτη News)

Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Η πτώση του αεροσκάφους σήμανε συναγερμό και άμεσα ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από αέρος και θαλάσσης, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Ειδικότερα, στην περιοχή έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα αεροσκάφος C-130.

Τα χαρακτηριστικά των F-4 Phantom

Τα F-4E Phantom II είναι διθέσια, δικινητήρια μαχητικά πολλαπλού ρόλου, αμερικάνικης κατασκευής. Τα πρώτα F-4 βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το 1963. Τα πρώτα ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus. Τα F-4E Phantom επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν τις 338 Μ και 339 Μ.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις τους είναι οι εξής:

  • Πλήρωμα: 2
  • Κινητήρες: 2 General Electric J-79 turbojet engines with afterburners/Ώση: 17.900 λίβρες
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 11.7μ
  • Μήκος: 19.1μ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 2,370 km/h ή 2.2 Mach
  • Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15.240μ. ή 50.000.

naftemporiki.gr