Skip to main content

Υπόθεση Novartis: Προθεσμία για τις 2 Μαρτίου πήρε η Ελ. Τουλουπάκη

Προθεσμία για να απολογηθεί στις 2 Μαρτίου για την υπόθεση της Novartis, με κεντρικό πρόσωπο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, πήρε η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία αντιμετωπίζει το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας αλλά και σειρά πλημμεληματικών πράξεων.

Η εισαγγελική λειτουργός έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που της αποδίδονται, χαρακτηρίζοντας την κλήση της για απολογία ως ” τίτλο τιμής”.

Μάλιστα, σε δήλωση της είχε κάνει λόγο για  πιέσεις κι επιθέσεις που δέχτηκε με στόχο να μην προχωρήσει η έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία. Η κ. Τουλουπάκη είχε αναφέρει ότι καταπατείται  κάθε έννοια κράτους δικαίου και διάκρισης εξουσιών επισημαίνοντας πως δεν έχει υποκύψει σε πιέσεις.

Η δήλωση του συνήγορου της κ. Τουλουπάκη

Σε γραπτή δήλωση ο συνήγορος της κ. Τουλουπάκη , Βασίλης Χειρδάρης έκανε λόγο για αντιστροφή των ρόλων των κατήγορων και κατηγορουμένων. 

«Είναι ανησυχητικό όταν στα πλαίσια έρευνας για τυχόν διάπραξη παράνομων πράξεων στο λεγόμενο σκάνδαλο Novartis οι θεσμικά ερευνώντες και ελέγχοντες καθίστανται κατηγορούμενοι και οι ελεγχόμενοι κατήγοροι.

Η αντιστροφή των ρόλων με κατηγορουμένους εισαγγελείς και δημοσιογράφους, δεν είναι μόνο ένα τυπικό ανησυχητικό φαινόμενο αλλά ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα δημοκρατίας, που οφείλει η δικαιοσύνη να αποκαταστήσει πριν να είναι αργά.

Η κλήση για απολογία της κας Τουλουπάκη και των άλλων εισαγγελέων της πρώην εισαγγελίας διαφθοράς υλοποιεί πρακτικά ένα θεσμικό πρόβλημα στη χώρα μας. Μια ποινική διαδικασία κινείται από τη νομοθετική εξουσία με πλήρη συμπόρευση και ενεργή συμμετοχή της εκτελεστικής σε βάρος μιας άλλης ανεξάρτητης και διακριτής συνταγματικά εξουσίας, της δικαστικής, αλλά και σε βάρος της δημοσιογραφίας. Είναι μια κίνηση ανατροπής της θεσμικής ισορροπίας που δημιουργεί φόβο και αποθάρρυνση σε όσους θέλουν και πρέπει να ελέγξουν την παραβατικότητα και την εξουσία.

Όμως πιστεύω ότι η δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψει την συνέχιση τέτοιου θεσμικού κατήφορου. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για την  αυτοπροστασία της όσο και για τη θεσμική διασφάλιση της δημοκρατίας!

Βασίλης Χειρδάρης
Συνήγορος της Ελ. Τουλουπάκη»

naftemporiki.gr