Skip to main content

Μενέντεζ: Η Τουρκία θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί την ημέρα που παρέλαβε τους S 400

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν προβληματίζεται για τα αντίποινα στα οποία ενδεχομένως να προχωρήσει η Τουρκία μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων).

Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής ξεκαθάρισε ότι  «οποιαδήποτε πιθανή απάντηση της Τουρκίας θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και τελικά θα πλήξει την ίδια».

Η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της Ουάσιγκτον «σοβαρό λάθος», τονίζοντας ότι σκοπεύει να απαντήσει.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν 17 ολόκληρους μήνες μετά την παραλαβή των ρωσικών συστημάτων, ο γερουσιαστής είπε «είμαι ικανοποιημένος που έστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιλήφθηκε αυτό που είχαν αντιληφθεί εδώ και καιρό, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι: ότι η Τουρκία θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ακριβώς την ημέρα που παρέλαβε τους S 400, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο, ούτε τόσο χρονοβόρο».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι η Τουρκία όχι μόνο παρέλαβε το ρωσικό σύστημα αλλά αγνόησε και όλες τις αμερικανικές προειδοποίησης και προχώρησε στην ενεργοποίησή του, δοκιμάζοντάς το εναντίον αμερικανικής κατασκευής F16. Ο Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση «σημαντικό κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των χωρών της ευρύτερης περιοχής».

Μονόδρομος

Σε ερώτηση για το αν ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2021, ο οποίος προέβλεπε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης, ο κ. Μενέντεζ απάντησε «η τροπολογία που έβαλα στον προϋπολογισμό, η οποία προβλέπει κυρώσεις στην Τουρκία για ένα έτος, ήταν σίγουρα μια κινητήριος δύναμη. Ωστόσο, ρόλο έπαιξε η ίδια η συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο σε σχέση με τα ρωσικά συστήματα, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Λιβύη και πιο πρόσφατα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλα αυτά έκαναν ακόμη και τον πρόεδρο Τραμπ που θα προτιμούσε να διατηρήσει τη σχέση του με τον Ερντογάν, να δει ότι η επιβολή κυρώσεων ήταν μονόδρομος».

Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Γερουσία είπε ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις έχουν περισσότερο συμβολική παρά πρακτική σημασία. Παρόλα όμως αυτά, αναγνώρισε τη σημασία τους ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην απαγόρευση όλων των αδειών εξαγωγής από τις ΗΠΑ, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα έχει σημαντικές συνέπειες στην Τουρκία.

Αναφορικά με την αντίδραση και τις απειλές της Τουρκίας, ο κ. Μενέντεζ τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα πρέπει να έχει εκπλαγεί, καθώς «είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένως τις αρχές για τις συνέπειες και τους είχαμε προσφέρει διεξόδους τις οποίες αρνήθηκαν να αξιοποιήσουν…Συνεπώς, δεν με προβληματίζουν καθόλου οι απειλές της Τουρκίας, οποιαδήποτε απάντηση και αν επιλέξουν θα στραφεί εναντίον τους».