Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Να μην διασαλευθεί ο οδικός χάρτης προς την ανάκαμψη

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει έγκαιρα η β΄ αξιολόγηση «ώστε να μην αμφισβητηθεί το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί και να καταφέρει η χώρα να βγει μπροστά με περισσσότερη αισιοδοξία» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων (Equity Fund of Funds).

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «το 2017 η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη με υψηλούς ρυθμούς» και εξέφρασε τη «βαθιά πίστη» της ελληνικής κυβέρνησης ότι «δεν υπάρχει κανείς ευρωπαϊκός θεσμός που να επιθυμεί να διασαλευθεί αυτός ο οδικός χάρτης, αυτή η πορεία εξόδου από ένα βαθύ πολυετές τούνελ για την ελληνική οικονομία» ή «να αποθαρρυνθούν οι επενδυτές και να αποδυναμωθεί η ανάκαμψη της χώρας». Δήλωσε επιπλέον βέβαιος ότι «η Ελλάδα έχει πλέον τα θεμελιώδη στοιχεία που την θέτουν στο μονοπάτι της αυτόνομης εξόδου μέσα στο 2017 στις αγορές χρήματος».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εντυπωσιακή και ιστορικών διαστάσεων προσαρμογή και αλλαγή πορείας» της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι το 2016 «ανακτήσαμε την αναπτυξιακή μας δυναμική, πραγματοποιήσαμε μία αξιόπιστη δημοσιονομιική προσαρμογή υπερκαλύπτοντας τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα». Όπως ανέφερε, «η αλλαγή αυτή της πορείας της οικονομίας που συντελέστηκε το τελευταίο διάστημα δεν είναι αποτέλεσμα των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή της εσωτερικής υποτίμησης, αλλά της εφαρμογής ενός σχεδίου δραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε στη συνέχεια ότι η μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια αναγνωρίστηκε τόσο από τον ΟΟΣΑ, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από τους εκπροσώπους των κρατών του Eurogroup «σχεδόν όλων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι μία κίνηση που ανοίγει «σημαντικούς ορίζοντες στην ελληνική οικονομία». «Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι μια επενδυτική πλατφόρμα που θα έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο σχήμα για την επιχειρηματικότητα που συνδυάζει τη χρηματοδότηση, την εμπειρία από θεσμικούς φορείς και την ευελιξία για τη δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων.

Το Ταμείο αυτό, συνέχισε, θα συγκεντρώνει χρηματοδοτικούς πόρους 260 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια, από κρατικούς πόρους και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ενώ χάρη στις συνέργειες με τις ελληνικές τράπεζες και το σχέδιο Γιούνκερ ο αντίκτυπός του στην ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Επισήμανε ακόμη ότι η δημιουργία του Ταμείου θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση μίας παθογένειας του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου και την ελληνικής κοινωνίας, της μαζικής φυγής από τη χώρα υψηλά εξειδικευμένων νέων επιστημόνων.

naftemporiki.gr