Skip to main content

Αδ. Γεωργιάδης: Το άνοιγμα των καταστημάτων θα πάει με τον ρυθμό της πανδημίας

Με τους επιδημιολογικούς δείκτες σε ψηλά επίπεδα όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν αναβληθεί καθώς υπό αυτά τα δεδομένα δεν αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης το άνοιγμα της οικονομίας, γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ίσως και μέσα στην μέρα αναμένεται η ανακοίνωση για το άνοιγμα των καταστημάτων εμπορίας εποχικών ειδών. 

«Με 2000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας, είναι η δημόσια υγεία. Με αυτά τα νούμερα του κορωνοϊού όλες οι αποφάσεις έχουν αναβληθεί, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα., είπε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ. 

«Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει η πανδημία, δεύτερος το ομαλό άνοιγμα της αγοράς, τρίτος ο εμβολιασμός» , δήλωσε. «Ακόμα είμαστε στον πρώτο στόχο», πρόσθεσε. 

Όπως εξήγησε, θα εξαιρεθούν τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη για τα οποία όπως είπε υπάρχει πρόθεση για λειτουργία τους σύντομα, καθώς δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση, όλα τα υπόλοιπα όμως θα πάνε αναγκαστικά με τον ρυθμό της πανδημίας. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση για τα εποχικά και ίσως και σήμερα θα ληφθεί η τελική απόφαση η οποία θα ανακοινωθεί μέχρι αύριο.

«Όποιο κατάστημα επιλέγουμε να λειτουργήσει, το ίδιο προϊόν θα απελευθερώνεται και για τα υπόλοιπα καταστήματα», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «Διπλά βιβλία στον ΕΟΔΥ δεν υπάρχουν. Έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα και είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενη. Το εθνικό μητρώο για τα κρούσματα έχει φτιαχτεί σε συνεργασία με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι και το παρακολουθούν. Αυτό που έγινε με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχει συμβεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα. Καλώς η αντιπολίτευση ρωτά, αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος, καλώς ο εισαγγελέας ερευνά, θα τα απαντήσουμε όλα στη Βουλή, αλλά μην δημιουργούμε στον κόσμο μια ανησυχία που δεν υπάρχει».

Οσον αφορά την επιβολή πλαφόν στις τιμές των τεστ κορονοϊού, ο υπουργός τόνισε ότι είναι κατά της διατίμησης ως χρήσης εργαλείου, ενώ έχει, όπως είπε και σοβαρές αρνητικές παρενέργειες όπου έχει εφαρμοστεί. «Αυτός είναι ο λόγος που στην αρχή της πανδημίας αρνήθηκα να βάλω διατίμηση στα αντισηπτικά, στις μάσκες κλπ. Πίστεψα στους νόμους της αγοράς και η αγορά με δικαίωσε. Με τα τεστ, δυστυχώς, η αγορά δεν λειτούργησε.

Εφόσον εκεί δεν μπόρεσε να ρυθμιστεί η αγορά με τον τρόπο που θα έπρεπε να γίνει, γιατί οι ανάγκες της πανδημίας και ο φόβος έχουν προκαλέσει στρέβλωση στην ουσία στους κανόνες της αγοράς, έρχομαι εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης και βάζω τη διατίμηση. Αν έμπαινε νωρίτερα θα κινδυνεύαμε να μην έχουμε τεστ. Δεν έχουμε τον ίδιο αριθμό και τις ίδιες εταιρίες που παράγουν τεστ σήμερα με αυτές που είχαμε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο», διευκρίνισε. 

«Δεν θέλω να αδικήσω κάποιον και για αυτό εχθές στη Βουλή πήρα νομοθετική εξουσιοδότηση για να βάλω διατίμηση και στις συνοδές υπηρεσίες. Θα έχω μια συζήτηση και σήμερα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για να ξεκαθαρίσουμε σε κάθε μορφή τεστ ποια θα είναι η τελική τιμή. Με συνεννόηση θα έχουμε και χαμηλές τιμές και ξεκάθαρες λύσεις και επάρκεια σε τεστ», συμπλήρωσε ο υπουργός. 

Σε σχέση με το εάν αντέχει η ελληνική οικονομία υπογράμμισε ότι  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φροντίσει να παράσχει την αναγκαία ρευστότητα μέσω της αγοράς ομολόγων, έτσι, όπως είπε, πέφτουν τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. «Έχει εντάξει την Ελλάδα – λόγω της επιτυχίας της Κυβερνήσεως- σε αυτό το πρόγραμμα και τα ομόλογά μας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, άρα μπορούμε να δανειστούμε χρήματα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Άρα, μπορούμε να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τις επιχειρήσεις μας και την οικονομία μας για όσο διάστημα χρειαστεί έως ότου νικηθεί η πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Για τις εισπρακτικές εταιρείες ανέφερε ότι κανόνες υπήρχαν και υπάρχουν. «Όσοι έχουν κάνει καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή για παραβίαση αυτών των κανόνων, έχουμε βάλει μεγάλα πρόστιμα εάν οι οχλήσεις είναι πέραν των ορίων που προβλέπει ο νόμος», διευκρίνισε. 

«Δεύτερον, για όσους ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και είναι οι άμεσα πληγέντες του κορωνοϊού, έχουν παγώσει όλες οι δόσεις μέχρι τέλος του χρόνου. Εξετάζουμε πόσο επέκταση θα πάρει αυτό το πάγωμα λόγω και  του δεύτερου lockdown», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.