Skip to main content

Συνάντηση Δένδια- Μητσοτάκη- Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται αυτή την ώρα, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, είναι μια τελευταία συνάντηση συνεννόησης και οδηγιών πριν από την τελική υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συμφωνία που ενισχύει το αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία τόπος κοντά στα χερσαία μας σύνορα, στον Έβρο, με την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτό, με την ακόμα πιο αυξημένη σημασία που έχει αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη ως τόπος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου… ως ένας χώρος που θα επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να μεταφέρουνε υλικό ή οτιδήποτε χρειάζονται οι δυνάμεις στα Βαλκάνια, παρακάμπτοντας τα στενά… Όπως επίσης και η αξιοποίηση αντίστοιχου χώρου στα νησιά, πολλαπλασιάζει και ενισχύει τις δυνατότητες της χώρας και των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, σε εγκαταστάσεις που θα βρίσκονται και προς χρήση του ελληνικού ναυτικού και των πολεμικών δυνάμεων», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η συμφωνία αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μηταράκη για «ενορχηστρωμένη επίθεση» που δέχεται η χώρα μας, ο κ, Οικονόμου είπε ότι «η χώρα έχει πολύ αποτελεσματική, μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».  «Σεβόμαστε απολύτως τους κανόνες που διέπουν τα μέτρα διαχείρισης αυτής της κατάστασης», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «έχουμε αποδείξει ότι αν ακολουθείς μια καλά οργανωμένη πολιτική μπορείς να έχεις και θετικά αποτελέσματα». 

«Η χώρα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτά που είχαμε ζήσει το 2015», σημείωσε. «Προφανώς από αυτή την κατάσταση  υπάρχουν αρκετοί που είναι δυσαρεστημένοι», συνέχισε αναφέροντας αυτούς που εμπορεύονται ανθρώπινα όνειρα και ζωές και διακινούν λαθραία ανθρώπους στο Αιγαίο, ή άλλους που δεν βλέπουν να υλοποιούνται τα σχέδιά τους λόγω της νόμιμης, καλά οργανωμένης και αποτελεσματικής αντίδρασης της πολιτείας. «Η χώρα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, η πολιτική που εφαρμόζουμε μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε τα δικαιώματα των μεταναστών όπως πρέπει», τόνισε.