Skip to main content

Πώς έζησε ο Ν. Ανδρουλάκης την επίθεση στο Στρασβούργο

«Είναι άλλο να το φοβάσαι, άλλο να φαντάζεσαι ότι μπορεί να συμβεί και άλλο να το ζεις»: με τη φράση αυτή, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, περιγράφει στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», τις σοκαριστικές στιγμές που βίωσε στο Στρασβούργο, στη διάρκεια της χτεσινής επίθεσης ενόπλου στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 14.

Την ώρα του συμβάντος, ο Έλληνας ευρωβουλευτής βρισκόταν σε καφετέρια, περίπου 10 μέτρα από το σημείο όπου έπεσαν νεκροί δύο άνθρωποι, και όπως λέει, η ολιγόλεπτη καθυστέρηση την ώρα που πλήρωνε, πιθανώς να ήταν σωτήρια, καθώς άργησε να βγει από το κατάστημα. Συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ εξέφρασε την ευχή να μην ξανασυμβούν τέτοια περιστατικά, «παρόλο που από ό,τι φαίνεται είναι δυσμενής πια η ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

«Στις οκτώ παρά πέντε σηκώθηκα να πληρώσω και η ολιγόλεπτη καθυστέρηση να πληρώσω και να βγω έξω ήταν σωτήρια, διότι μόλις πλήρωσα, δηλαδή μόλις έδινα τα χρήματα στην κοπέλα και ήμουν στην πόρτα του καταστήματος να βγω έξω, η ιδιοκτήτρια άρχισε να φωνάζει έξω από το κατάστημα “τρομοκράτες, τρομοκράτες!” και μας έσπρωξε να μπούμε μέσα. Αν δείτε τις φωτογραφίες είναι περίπου δέκα μέτρα από εκεί που έχουνε πέσει δυο νεκροί. Μετά από τέσσερα-πέντε λεπτά ήρθε το πρώτο κλιμάκιο της αστυνομίας, γιατί η αστυνομία ήταν πολύ κοντά γιατί φρουρείται πολύ το Στρασβούργο και μας έσπρωξε όλους στο πίσω μέρος του καταστήματος, έκλεισε τα φώτα, κι εκεί μείναμε περίπου για τέσσερις ώρες», υπογράμμισε.

Μετά τις τέσσερις ώρες, οι θαμώνες της καφετέριας, μαζί με εκείνους δύο διπλανών καταστημάτων, οδηγήθηκαν σε μεγάλο χώρο, στο Επιμελητήριο του Στρασβούργου, όπου έγινε εξονυχιστικός έλεγχος για τα στοιχεία ταυτότητάς τους και το πώς βρέθηκαν στην περιοχή, αλλά και έρευνα στις τσάντες τους. «Προφανέστατα φοβόντουσαν ότι μπορεί να έχει κρυφτεί μέσα στο πλήθος ή ότι έχει κάποιους συνεργούς μέσα στο πλήθος. Όταν είδαν ότι δεν ήταν έτσι, μας άφησαν ελεύθερους και σιγά-σιγά πήγαμε ο καθένας προς το μέρος του», εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ερωτηθείς πώς αισθάνθηκε όταν αντιλήφθηκε τι συμβαίνει, είπε χαρακτηριστικά: «Ακούστε είναι σοκαριστικό, δεν μπορείς να πεις κάτι παραπάνω, έχουνε χαθεί ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, μετά το χτύπημα και στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, ζούσαμε ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των γιορτών κάτω από μια κατάσταση ανησυχίας, διότι (…) υπήρχαν πολύ σκληρά μέτρα ασφάλειας, γιατί οι γαλλικές αρχές φοβόντουσαν ότι μπορούσαν να είναι ένας βασικός στόχος το Στρασβούργο, ιδιαίτερα τις μέρες τις γιορτινές (…) Άλλο όμως να το φοβάσαι, άλλο να φαντάζεσαι ότι μπορεί να συμβεί κι άλλο να το ζεις. Εγώ δεν έχω να σας πω κάτι άλλο. Να συλλυπηθώ στις οικογένειες των άτυχων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κι εύχομαι μακάρι να μη ξαναζήσουμε τέτοια περιστατικά, παρ’ όλο που απ’ ότι φαίνεται είναι μια δυσμενής πια ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Κληθείς να σχολιάσει ποια εκτιμά ότι είναι η επόμενη μέρα σε μια Ευρώπη, που έχει δεχτεί κι άλλα τέτοια χτυπήματα, ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη συνεργασία των χωρών στα θέματα ασφάλειας, προσθέτοντας όμως ότι κατά την άποψή του είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν τέτοια περιστατικά, ακόμη και σε συνθήκες πολύ υψηλής ασφάλειας και προστασίας. «Είναι να μη τύχει αυτό που λέμε. Διότι εδώ δεν ήταν μια ουδέτερη περιοχή, εδώ για όσους γνωρίζουν υπήρχαν πολύ υψηλά, τα υψηλότερα ίσως στάνταρντ, ασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και λόγω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και λόγω του ότι είναι από τις μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές. Άρα καταλαβαίνετε ότι αν κάποιος πάρει την απόφαση να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας ή να κάνει ένα τρομοκρατικό χτύπημα, είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσουν ακόμη και τα πιο υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Εύχομαι με κάποιο τρόπο, δεν ξέρω ποιος θα είναι αυτός, αυτά τα πράγματα να αντιμετωπιστούν στο μέλλον και να μην έχουμε τέτοια τραγικά περιστατικά», κατέληξε.