Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έρχονται τη Δευτέρα στην Αθήνα και ενώ παραμένει άγνωστο ακόμη τι στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε χθες την καταβολή, εντός του 2016, εφάπαξ 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται το «βάρος» του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Η απόφαση για την κυβερνητική εξαγγελία, που ξάφνιασε αρκετούς, πάρθηκε το βράδυ της Δευτέρας αμέσως μετά το Eurogroup και πριν αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός για το Ισραήλ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το Ecofin. Για ευνόητους λόγους πρόθεση του Μαξίμου ήταν η εξαγγελία να συμπέσει με τη συζήτηση στη Βουλή για τον επόμενο προϋπολογισμό.
Ωστόσο η προεργασία είχε ήδη γίνει. Άλλωστε και έναν ακριβώς χρόνο πριν, στις 14 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση είχε καταθέσει, με τίτλο: «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα με το οποίο πάλι προωθούνταν μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Νομοσχέδιο το οποίο αναγκάστηκε να αποσύρει τρεις ημέρες μετά, λόγω της αντίδρασης του κουαρτέτου, επειδή δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση με τους δανειστές. Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η συνέχιση της αυξητικής πορείας των εσόδων του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ήρε και τις τελευταίες επιφυλάξεις για τυχόν αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών.
Το Μαξίμου «πατά» στη δυνατότητα που έχει η εκάστοτε κυβέρνηση να διαθέσει το 40% από το υπερβάλλον «πρωτογενές πλεόνασμα» όπως επιθυμεί η ίδια, αφού πρόβλεψη υπάρχει μόνο για το 30% που πρέπει να πάει για τη μείωση του χρέους και για ένα άλλο 30% που θα πάει για την εκκαθάριση υποχρεώσεων των προηγούμενων ετών.
Επί της ουσίας το Μαξίμου με την κίνησή του αυτή έστειλε ένα ακόμη μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών και της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της χώρας ότι απαιτείται πολιτική συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για πρωτογενή πλεονάσματα και μεσοπρόθεσμα μέτρα «με ή χωρίς το ΔΝΤ».
Σε αντίθετη περίπτωση και αν φτάσουμε στην άνοιξη του 2017 χωρίς λύση η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με την κυβέρνηση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της είτε να διεκδικήσει την πρωτιά είτε να κόψει το δρόμο στην αυτοδυναμία της ΝΔ, ώστε οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής κάτι που αναγκαστικά βάζει στο παιχνίδι ως βασικό παίκτη τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Το μήνυμα είναι σαφές και έχει αποδέκτη βασικά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και τις Βρυξέλλες. Αν δηλαδή σε μία πολύ δύσκολη για την Ευρώπη χρονιά με απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις είναι διατεθειμένες να ρισκάρουν το ελληνικό πρόγραμμα να πάει πίσω ή ακόμη και να καταρρεύσει.