Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Χάσμα ανάμεσα σε όσους σέβονται τους κανόνες και όσους τους θεωρούν α λα καρτ

Κριτική στο ζήτημα της κοινωνικής σύγκλισης άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι «η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα το οποίο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς».

«Δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τον κοινωνικό πυλώνα, χωρίς να φροντίζουμε ώστε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί με διάφορα προσχήματα και αναδιαρρυθμίσεις διακοσμητικού χαρακτήρα να βρισκόμαστε διαρκώς στο ίδιο σημείο, να μην αλλάζει τίποτε ουσιαστικά στο κρίσιμο θέμα της κοινωνικής σύγκλισης», τόνισε.

Όπως ανέφερε η ελληνική πλευρά ανέλαβε πρωτοβουλία για την κοινωνική Ευρώπη, ώστε να έχει δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους, και να υπάρχουν βήματα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής σύγκλισης. Την πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, την στήριξαν αρκετές χώρες, η Κομισιόν, ο Γάλλος Πρόεδρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία. «Σχεδόν οι περισσότεροι ηγέτες φάνηκαν έτοιμοι να την αποδεχτούν ή να βρεθεί τρόπος εφαρμογής της. Θα ξανασυζητηθεί τον Μάρτιο» είπε.

Σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για πιο έντονη συζήτηση, λόγω της άστοχης παρέμβασης Τουσκ. «Υπογράμμισα ότι ο τρόπος με τον οποίο ο κ.Τουσκ προσπάθησε να θέσει το θέμα ήταν απαράδεκτος».

Διεμήνυσε ότι η μη τήρηση της αρχής της αλληλεγγύης υπονομεύει το μέλλον της Ευρώπης. «Είναι καίριο ότι μέσα από την έναρξη αυτής της συζήτησης αμφισβητείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σεβάστηκε τους κανόνες.

«Προσπάθησε να κάνει διαπραγμάτευση με βάση αυτούς τους κανόνες. Όταν τέθηκαν κυρώσεις για την Ουκρανία η Ελλάδα δεν κοίταξε ότι θιγόταν, όπως κάνουν σήμερα χώρες για το προσφυγικό. Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ» προειδοποίησε.

Συνέχισε λέγοντας ότι έχει δίκιο ο κ.Τουσκ ότι υπάρχει χάσμα στο προσφυγικό, αλλά δεν είναι ανατολής – δύσης, είναι ανάμεσα στα μέλη που σέβονται και αντιλαμβάνονται τους κανόνες έναντι αυτών που νομίζουν ότι η ΕΕ είναι α λα καρτ. «Αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Θα είναι ένα κρίσιμο θέμα και θα είναι ο πυρήνας της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «όλοι θα θέλαμε να είναι πιο αποτελεσματικό το σύστημα ποσοστώσεων. Και αυτό, όπως και ο μηχανισμός μετεγκαταστάσεων έχουν ωφελήσει πολλούς πρόσφυγες. Αν το επιχείρημα είναι να αυξηθούν οι αριθμοί, συμφωνώ, να τους αυξήσουμε. Αν όχι, κάποιο λάκκο έχει η φάβα».

Εκτίμησε ότι «αυτό που μας δίχασε δεν ήταν οι ίδιοι οι μηχανισμοί αλλά η άρνηση κάποιων κρατών να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Το προσφυγικό πρόβλημα θα λυθεί γενναίες παρεμβάσεις και θα εξομαλυνθεί με ελέγχους δικτύων διακίνησης, μηχανισμούς επιστροφών».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα υπήρξε ενημέρωση και για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Εκτίμησε ότι η επίσκεψη αυτή ήταν αναγκαία, για να μένουν οι δίαυλοι ανοιχτοί, για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

«Οι προκλήσεις ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο κάνουν ακόμα πιο αναγκαία την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Είναι ευρωπαϊκό διακύβευμα» τόνισε

Είπε ότι είναι αναγκαίο η ΕΕ να στείλει στην Τρουρκία εκείνα τα μηνύματα που θα την καθιστούν υπεύθυνη για την τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό αλλά και για την τήρηση του διεθνούς δικαίου.