Skip to main content

Επιχείρηση «σοσιαλδημοκρατία» στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Επίσκεψη του Ισπανού σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Αθήνα, αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η πρόσκληση στον κ. Σάντσεθ, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη στο συνέδριο του SPD την περασμένη εβδομάδα, εξυπηρετεί περισσότερους από έναν πολιτικούς και εκλογικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και μετά από προετοιμασία ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει ο κ. Τσίπρας αφενός να βρει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ στον νέο πολιτικό χάρτη της Ευρώπης και αφετέρου να συνεχίσει τις πιέσεις προς την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, με στόχο να εκθέσει την ηγεσία του έναντι των ψηφοφόρων του στο όνομα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλδημοκρατία, θα είναι το έργο που θα ανεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή το επόμενο διάστημα, αποδεχόμενος μία σειρά από γεγονότα και προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θεωρείται ότι έχει εκπνεύσει πολιτικά, γεγονός που αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να απομακρυνθεί από τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο και να αναζητήσει νέες συνεργασίες. Η προσέγγιση των δυνάμεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, δίνει το επιχείρημα στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι δεν συγκαταλέγεται στις δυνάμεις του λαϊκισμού όπως κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ όπως έκανε και στην ομιλία του στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας θα επικαλείται συνεχώς το επόμενο διάστημα το γεγονός ό,τι αριστεροί και σοσιαλιστές βρήκαν τον τρόπο να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο σε Ισπανία και Πορτογαλία, πιέζοντας την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση και αν δεν το κάνει, τότε να χρεωθεί την πολιτική του επιλογή.

Το Κίνημα Αλλαγής αρνείται, μέχρι στιγμής, να μπει σε οποιαδήποτε μορφή διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ – παρά το γεγονός ότι η πολιτική των συνεργασιών διχάζει το εσωτερικό του – η στάση των δυνάμεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας όμως δίνει χώρο στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία περνά μεγάλη κρίση και αναζητά στην Ευρώπη κόμματα με υψηλά ποσοστά, όπως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει στο παρασκήνιο αλλεπάλληλα διαβήματα προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για τον τρόπο με τον οποίο …προμοτάρουν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχουν εισακουστεί. Με επιχείρημα την ανάγκη να μπει φρένο στην άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη και διατηρώντας τον ρόλο του επισκέπτη στα συνέδρια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κ. Τσίπρας έχει καταφέρει να λογίζεται ως φίλια δύναμη προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Και παρά το γεγονός ότι η στάση αυτή έχει ενοχλήσει την Ευρωπαϊκή Αριστερά της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσημο μέλος, ενοχλεί όμως και αρκετές πλευρές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, ο κ. Τσίπρας και η ομάδα που διοικεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα συνεχίζει σε αυτήν την κατεύθυνση διότι στην πολιτική και δημοσκοπική κατάσταση που βρίσκονται το δέλεαρ των κεντροαριστερών ψήφων είναι πολύ μεγάλο.

Πρώτη συνάντηση Τσίπρα – Κόντε

Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής παρουσίας του κ. Τσίπρα, επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν επαναφορά του «ευρωπαϊκού νότου» καθώς οι χώρες πλέον, με εξαίρεση την Ιταλία που διαγκωνίζεται με τις Βρυξέλλες, έχουν τραβήξει άλλο δρόμο. Ωστόσο, η ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργού εν όψει ευρωεκλογών, περνά μέσα από τις ευρωπαϊκές του εμφανίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε προχθές στο συνέδριο του SPD, καλεί για συνάντηση με θέμα την ενίσχυση της συνεργασίας των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων στην Αθήνα, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ που συγκυβερνά με τους Podemos και χθες συναντήθηκε στο Παλέρμο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης της Λιβύης που ξεκίνησε χθες και τελειώνει σήμερα.