Skip to main content

Γιατί η Ν.Δ. συντηρεί τους υψηλούς τόνους

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σταθερά υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση διατηρεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην προσπάθεια σύστασης του ΕΣΡ στη Βουλή. 

Το ρητό «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα» για τους επιτελείς της Πειραιώς και τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις με την τελευταία της Public Issue,που έφερνε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης 24 ολόκληρες μονάδες μπροστά του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι εκείνη που σε κλειστή σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος καθόρισε και τη μετέπειτα στάση της Ν.Δ. στο θέμα της σύστασης του ΕΣΡ.

Όσο για τη Διάσκεψη των Προέδρων στη Ν.Δ. επιμένουν «πως το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. είναι η κατάργηση του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού νόμου Παππά και η επαναφορά των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του».

Επιλογή της ηγεσίας είναι και η συντήρηση υψηλά στην επικαιρότητα θεμάτων με «οσμή, (πάντα κατά τη Ν.Δ.) σκανδάλου» όπως το ταξίδι του υπουργού πλέον Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα το 2013.

«Ο κ. Τσίπρας είναι απόλυτα έκθετος, μετά και τις σημερινές, νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, που τον εμφανίζουν ότι, όχι μόνο γνώριζε για το ταξίδι των κ. Παππά και Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, το καλοκαίρι του 2013, αλλά και ότι ήταν ο ίδιος που το διευκόλυνε εξαιτίας των καλών σχέσεων του με την Κυβέρνηση του κ. Μαδούρο» σημειώνει σε σημερινή της ανακοίνωση η Ν.Δ. στην οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «“τροχονόμο” συμφερόντων» τον κ. Παππά και ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την παραίτησή του.  

Στην Πειραιώς, από την ώρα που ανακοινώθηκε ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, επεξεργάζονται και τη γραμμή άμυνας του κόμματος. Ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA 9,89», προϊδέασε λέγοντας σχετικά πως «η κυβέρνηση απέκτησε τον “Βαρουφάκη νούμερο 2”. Αναφέρομαι στον κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει στηρίξει και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά κυρίως το παράλληλο νόμισμα. Δεν στέκομαι στην επιστημονική του κατάρτιση αλλά στις απόψεις του».  

Ποια είναι όμως η γραμμή της Πειραιώς απέναντι στο κεντρικό αφήγημα του πρωθυπουργού: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το πέρασμα στην Ανάπτυξη της οικονομίας;

Βασική θέση είναι ότι «η φορολογική σφαγή των Ελλήνων, δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση, αλλά τη φέρνει μπροστά σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα».

Η πολιτική που προτείνει η Ν.Δ. είναι «επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, μείωση των φορολογικών συντελεστών», τρίπτυχο που θα φέρει νέες επενδύσεις, πρόσθετα έσοδα και νέες θέσεις εργασίας.

Στην Πειραιώς δεν αρνούνται ότι η ρύθμισή του χρέους, «είναι αναγκαία», αλλά σημειώνουν πως από μόνη της δεν φτάνει για το πολυπόθητο πέρασμα στην ανάκαμψη της οικονομίας. Χρειάζεται λένε «αναθεώρηση της δέσμευσης για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του Α.Ε.Π. που συμφωνήθηκε για το 2018, στο 2% του Α.Ε.Π». Όσο κι αν ακούγεται περίεργο στα δύο τελευταία κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση ομονοούν.