Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Για την ανάπτυξη δεν αρκούν οι μεταρρυθμίσεις

Αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους τον Δεκέμβριο ζήτησε εκ νέου από τους εταίρους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ευρωαραβική Σύνοδο, εξηγώντας πως οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί η Ελλάδα είναι μεν σημαντικές, αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης απέδειξε πως υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση στην Ελλάδα και υπενθύμισε ότι οι εταίροι της χώρας δεσμεύθηκαν να προβούν σε απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Όπως είπε, σήμερα βρισκόμαστε σε σημείο που οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν. Τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε, πρέπει να αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα, ώστε μετά να αρχίσουν οι συζητήσεις για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά.

Παράλληλα, κατά τον Πρωθυπουργό, θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, ένα «πολύ σημαντικό βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την απεμπλοκή από τις δανειακές συμβάσεις που συνοδεύονται από μνημόνια».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά θα συμβάλει στην απελευθέρωση πόρων αναγκαίων για τη μείωση των φορολογικών βαρών, αλλά και στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. 

Άλλωστε, τόνισε ότι «η Ελλάδα τούτη τη στιγμή αναδύεται δυναμικά μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και ύφεσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην Ευρωαραβική Σύνοδο. 

Ακόμη, είπε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, συμπληρώνοντας πως «βήμα βήμα καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η διαφαινόμενη ανάκαμψη να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά». 

Υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να υπάρξουν τομές και στροφή στην πραγματική οικονομία και όχι «εμμονή στη συζήτηση επί των δημοσιονομικών».

Επενδυτικό κάλεσμα στον αραβικό κόσμο

Στο σημείο αυτό απηύθυνε επενδυτικό κάλεσμα στον αραβικό κόσμο, λέγοντας πως «υπάρχει η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να επεκτείνουμε τις μελλοντικές συνεργασίες, προσελκύοντας επενδύσεις χρήσιμες για την ανάκαμψη της οικονομίας». 

«Οι αντικειμενικές συνθήκες για να προωθήσουμε επενδύσεις αμοιβαία επωφελείς υφίστανται», συνέχισε και αναφέρθηκε στη συμμετοχή αραβικών κεφαλαίων στην επένδυση του Ελληνικού και στην πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι γίνονται δραστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, ώστε να παταχθεί η γραφειοκρατεία και η αναποτελεσματικότητα και έδωσε ως παράδειγμα τον νέο αναπτυξιακό νόμος που «σταθεροποιεί τους φορολογικούς συντελεστές για ξένες επενδύσεις». 

Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να θέσουν τις βάσεις μαζί για ένα όραμα ελληνοαραβικής οικονομικής συνεργασίας. «Η Ελλάδα ήταν πάντα η γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ανατολή. Μπορεί να αποτελέσει και γέφυρα οικονομικής συνεργασίας» επισήμανε, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι «αμοιβαία επωφελή».

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. «Είμαστε βασικός ενεργειακός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ενώ εστίασε και στον τουρισμό που αποτελεί «σημαντικό πλεονέκτημα» για τη χώρα.