Η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ.
Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019 και διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Ζάεφ προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα έχει επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας .
«Μου υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει και ότι θα μιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με τον Εμμανουέλ Μακρόν», σημείωσε ο κ. Ζάεφ.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι θα υλοποιηθεί «βήμα βήμα» και ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που προέρχονται από τη συμφωνία, κάτι που «ισχύει και για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Ζάεφ, ενώ έστειλε μήνυμα και προς το εσωτερικό της χώρας του λέγοντας ότι η πορεία προς την Ε.Ε. θέλει υπομονή.
Τέλος, ο κ. Ζάεφ γνωστοποίησε ότι προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία σε ημερομηνία που θα οριστεί το επόμενο διάστημα.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την κριτική του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και παράλληλα τόνισε πως από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και πρέπει να εφαρμοστεί για να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον κ. Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε, ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.
Επίσης, «οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία, παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».
Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.
naftemporiki.gr