Έντονο παρασκήνιο παρατηρείται εσχάτως γύρω από την πιθανότητα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για θέματα μείζονος εθνικής σημασίας, όπως η διαπραγμάτευση για το χρέος ή τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Το θέμα έχει εξελιχθεί σε πεδίο «ασκήσεων» είτε διαπαραταξιακών με φόντο την κάλπη και τη «μάχη» των εντυπώσεων, είτε εσωκομματικών, κυρίως στο εσωτερικό της ΝΔ, με φόντο την επόμενη μέρα.
Στις συναντήσεις της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπροστά στις κάμερες, και έχοντας απέναντί του τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε υπέρ ενός μίνιμουμ, όπως είπε, πολιτικής συνεννόησης. Θέση με την οποία έσπευσαν να συμφωνήσουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.
Από το ίδιο βράδυ, το ρεπορτάζ κατέγραψε μια αλλαγή θέσης του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου σημείωναν ότι το κόμμα θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς την προηγούμενη προϋπόθεση που το ίδιο είχε θέσει, την παραδοχή δηλαδή από τα άλλα μέρη ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θέση που επισημοποίησε σήμερα στο πρώτο briefing στην Κουμουνδούρου ο υπεύθυνος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.
Κι ενώ επίσημη απάντηση από το Μαξίμου δεν υπήρξε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος το μεσημέρι του Μεγάρου Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γκίκα Χαρδούβελη απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών, είτε για θέματα οικονομίας -δεν υπάρχει καμία σύμπτωση απόψεων είπε- είτε για θέμα εξωτερικής πολιτικής, παραπέμποντας για το τελευταίο στη συνεδρίαση της Δευτέρας στη Βουλή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Στην παρούσα φάση, και με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν κάθε λόγο να πολώσουν το κλίμα, συσπειρώνοντας τους ψηφοφόρους τους, ενώ η Κουμουνδούρου, λέει βουλευτής του κόμματος, δεν έχει παρά να αφήσει το χρόνο να κυλήσει προς τις εκλογές, δείχνοντας ότι είναι «μια ήρεμη και κυρίως υπεύθυνη δύναμη».
Στο μεταξύ, εντός της ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ζητήσει να καθίσουν, και μάλιστα με ευθύνη του Πρωθυπουργού, γύρω από ένα τραπέζι οι κ.κ. Σαμαράς και Τσίπρας, αφού, όπως ισχυρίζεται, ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία, αυτό θα καταδείξει την έλλειψη κάθε διάθεσης για εθνική συνεννόηση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια βέβαια ώρα, ο επίτροπος πλέον Μετανάστευσης στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος αποχώρησε από το ΥΕΘΑ κάνοντας μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση στον Αλέξη Τσίπρα διάρκειας τρεισήμισι ωρών.
Και οι δύο κινήσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Μαξίμου, αφενός διότι είναι εκτός γραμμής, αφετέρου διότι κάποιοι -και δεν είναι λίγοι αυτοί- έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη ημέρα για τη ΝΔ και την Κεντροδεξιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ