Skip to main content

Εκδήλωση μνήμης για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Μπακογιάννη

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό του Παύλου Μπακογιάννη οργάνωσε την Δευτέρα το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Οι ομιλητές συνόψισαν τη συνεισφορά του Παύλου Μπακογιάννη στη φράση «εθνική συμφιλίωση» τονίζοντας πως «παραμένει ζητούμενο ιδιαίτερα σήμερα».

Στην εκδήλωση που διεξήχθη στην αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών, έδωσαν το «παρών» πολιτικοί απ’ όλο το φάσμα του συνταγματικού τόξου με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, να ανοίγει τη συζήτηση τονίζοντας ότι η εθνική συμφιλίωση για την οποία αγωνίστηκε ο Π. Μπακογιάννης παραμένει διαχρονικό ζητούμενο στην ιστορία της Ελλάδας και ειδικά σήμερα που υπάρχει κίνδυνος ο λαϊκισμός να οδηγήσει σε απαξίωση των θεσμών.

Οι πολίτες, συνέχισε, απαιτούν εθνική συνεννόηση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες τους. Μάλιστα έφερε ως θετικό παράδειγμα τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων της οικονομικής κρίσης, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάμε για ταύτιση ιδεολογιών, αλλά για μια συνεννόηση προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος.

Αναφερόμενος στον Π. Μπακογιάννη, τόνισε ότι «δεν ξεχώριζε αριστερό και δεξιό» και έλεγε ότι «η Δημοκρατία δέχεται τον άνθρωπο όπως είναι». Δεν χωρούν εφησυχασμοί, σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του, κάνοντας έκκληση για ενότητα, με τη φράση «ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά».

Με την ίδια έκκληση για μια μίνιμουμ εθνική συνεννόηση έκλεισε την εκδήλωση η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι είναι κρίμα να παραμένει ακόμη ζητούμενο.

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Σταθόπουλος, δίνοντας το πολιτικό στίγμα του Π. Μπακογιάννη, του οποίου έζησε τη διαδρομή ως δημοσιογράφου στη ελληνική εκπομπή της βαυαρικής ραδιοφωνίας στη διάρκεια της δικτατορίας, τον χαρακτήρισε «αντιδογματικό» και φιλελεύθερο, όχι με την έννοια των αγορών αλλά των δικαιωμάτων.

«Αρχιτέκτονα της προσέγγισης των δύο πολιτικών κόσμων» χαρακτήρισε τον Π. Μπακογιάννη η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κ. Μπότσιου, τονίζοντας ότι πίστευε στην αυστηρή διάκριση των εξουσιών, στην ελευθερία του Τύπου και στον κοινωνικό φιλελευθερισμό.

Ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, μιλώντας για το πολιτικό περιβάλλον και τον Τύπο του 1989, αναφέρθηκε στην έκκληση για μετριοπάθεια που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης την ημέρα της δολοφονίας καθώς και σε άρθρο του Λ. Κύρκου, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στον νεκρό και ζήτησε να αρθεί η πολιτική ηγεσία στο ύψους των προκλήσεων του 2000.

Με σκληρή δουλειά για να ξεπεράσει τη φτώχεια, αναδείχθηκε σε επιστήμονα και πολιτικό με μετριοπαθείς θέσεις και ανοιχτούς διαύλους με όλα τα κόμματα, είπε μεταξύ άλλων ο Δ. Κατσούδας, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος.

Στην εκδήλωση που έγινε παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη, των Κωνσταντίνου και Κυριάκου Μητσοτάκη, έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων οι Κώστας Τασούλας, Πάνος Καμένος, Φώτης Κουβέλης, Πάνος Πικραμένος, Βύρων Πολύδωρας, Δημήτρης Σιούφας, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Δ. Καραγκούνης, Φωτεινή Πιπιλή, Πέτρος Τατσόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Α. Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός, Σταύρος Θεοδωράκης, Βαγγέλης Αντώναρος, Γιώργος Κουμουτσάκος, Λιάννα Κανέλη, Σπύρος Χαλβατζής, Παναγιώτης Ρήγας, Μαρία Ρεπούση, Γιώργος Σταθάκης, Ανδρέας Ψυχάρης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης.

Πηγή: ΑΜΠΕ