Skip to main content

Ζητούμενο ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης

Τη σταθερή θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης επί των μεγάλων ανοιχτών εθνικών θεμάτων που έχει μπροστά της η χώρα, εξέφρασε ο Κάρολος Παπούλια τόσο στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο τόσο η κυβέρνηση, διά στόματος του Πρωθυπουργού όσο και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιμένουν στις ήδη διατυπωμένες θέσεις τους, ο μεν πρώτος ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο δεύτερος ότι απαιτείται άμεση προσφυγή στις κάλπες πριν την όποια συμφωνία με την πλευρά των δανειστών.

Την ίδια ώρα υπήρξαν και σήμερα δημοσιεύματα στο ξένο Τύπο ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην ομαλότητα για την Ελλάδα χωρίς προσφυγή σε ένα νέο πρόγραμμα, ενώ η τρόικα αναμένει από την Αθήνα να «ανοίξει» τα χαρτιά της για τα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα ώστε, μέχρι το Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου, να υπάρξει μία συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης.

Ακριβώς αυτή τη συμφωνία με τους δανειστές έσπευσε να προλάβει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας  άμεση σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με στόχο την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών και αμέσως μετά την Προεδρική εκλογή. 

Η απάντηση του κ. Σαμαρά ήταν άμεση, επαναλαμβάνοντας ότι «πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν». Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πεποίθησή του ότι «οι Έλληνες βουλευτές υπεύθυνα σκεπτόμενοι θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα».

Για την κυβέρνηση, λέει στέλεχος της ΝΔ, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συμφωνία με την τρόικα όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος μεταξύ των δύο πλευρών «υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας» και η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο και για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα, «είναι μια καλή αρχή». 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ