Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Δεν ανοίξαμε το κουτί της Πανδώρας για την Ε.Ε.

Μήνυμα ότι παρότι ο ελληνικός λαός είχε τη δυνατότητα να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για Ευρωζώνη και Ε.Ε. ούτε μία στιγμή η πλειοψηφία του δεν αμφισβήτησε την παρουσία του στην καρδιά της Ευρώπης, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της βράβευσής του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων. «Δεν θα αρκεστώ να πω ότι είμαι Ευρωπαίος επειδή είμαι Έλληνας, είμαι ευρωπαϊστής επειδή είμαι και αριστερός» είπε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι η πλειονότητα του λαού δεν αμφισβήτησε την παρουσία στην καρδιά της Ευρώπης ακόμα κι όταν κάποιοι ακραίοι σχεδίαζαν την τιμωριτική έξοδο.

«Ακόμη και όταν κάποιοι ακραίοι στην Ευρώπη σχεδίαζαν, είτε από πολιτική διαστροφή είτε από άγνοια κινδύνου, την τιμωρητική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και επέβαλαν τη συνέχιση του καθεστώτος εξαίρεσης στην Ελλάδα, ασχέτως του ότι γνώριζαν από την αρχή, εκείνο που και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ παραδέχτηκε μόλις πρόσφατα. Ότι, δηλαδή, τα διαδοχικά Μνημόνια λιτότητας σχεδιάστηκαν για να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες – όχι την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό ιδεώδες» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός παρά την πρωτοφανή πίεση «παραμείναμε, δεν αποχωρήσαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε εντός του κοινού πλαισίου, εντός της Ευρώπης».

Είπε ότι δεν θα αρκεστεί στο λεχθέν στο παρελθόν και από άλλους στην θέση του, με αναδρομή στην Αθηναϊκή Δημοκρατία του 5ου πχ αιώνα, «ότι δηλαδή, είμαι Ευρωπαίος επειδή είμαι Έλληνας», αλλά χωρίς καμία διάθεση να κρύψει την πολιτική του ταυτότητα «θα πω επιπλέον ότι είμαι και ευρωπαϊστής επειδή είμαι αριστερός. Και έχω πειστεί ότι ο αγώνας για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων θα δοθεί και θα κριθεί στην Ευρώπη. Εάν δεν κερδηθεί εκεί, δεν θα κερδηθεί πουθενά».

«Η ευρωπαϊκή δέσμευση του ελληνικού λαού είναι η διαρκής και επίπονη συγγραφή κεφαλαίων της ίδιας της ευρωπαϊκής ιστορίας» σημείωσε.

Επανέλαβε ότι η περιπέτεια της κρίσης «φτάνει στο τέλος τον Αύγουστο του 2018 με την έξοδο από τα μνημόνια».

Η Ευρώπη είναι γεμάτη αντιθέσεις και αντινομίες, προϊόν του εκάστοτε πολιτικού συσχετισμού καθώς και ότιη πρόσφατη κρίση διεύρυνε τις ανισότητες, ακόμη και μεταξύ των πολιτών στα ίδια τα κράτη – μέλη, ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η αρχή του κράτους δικαίου και οι δημοκρατικές αρχές είναι ακρογωνιαίος λίθος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημείωσε πως οι κοινές αξίες «μάς επιτρέπουν να μιλούμε και για ενοποίηση στον οικονομικό τομέα».

Εκτίμησε επιπλέον ότι η κρίση απομάκρυνε την Ε.Ε. από τις ιδρυτικές της αξίες και η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες αυτής της κρίσης, που βάθυνε το ρήγμα βορρά και νότου.

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας, ζητώντας την υλοποίηση από την Ευρώπη συγκεκριμένων δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπογράμμισε την ανάγκη να παρουσιαστεί σύντομα κοινό σχέδιο που θα βασίζεται στις αξίες του χθες και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Ζήτησε τη θεσμική και δημοκρατική εμβάθυνση της δομής της Ευρωζώνης.

«Είναι αναγκαίο να αναχαιτίσουμε και τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών – μελών» σημείωσε και ζήτησε να κλείσουν οι δρόμοι προς τους φορολογικούς παραδείσους.

«Να πετύχουμε δημοσιονομική σύγκλιση αλλά παράλληλα να πετύχουμε και οικονομική και κοινωνική σύγκλιση» είπε και πρόσθεσε ότι ο πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων πρέπει να ενταχθεί στο νομικό πλαίσιο.