Skip to main content

Προβλέψεις και χρήμα

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Πληθωρισμός εκτιμήσεων. Τι θα γίνει με το Βrexit; Πού το πάει η Ιταλία; Θα δουν οι αγορές το 2019 μεγαλεία; Ποιοι στις μαγιάτικες κάλπες θα πάρουν τα ηνία; Εκδίδονται οδηγοί αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας και κάποιοι μέσης θερμοκρασίας. Αυτοί που όταν τους διαβάζεις είναι σαν να έχεις το κεφάλι στον φούρνο και τα πόδια στο χιόνι. Οι ειδικοί κάνουν προβλέψεις, υπό προϋποθέσεις. Βασικά σενάρια για σεμινάρια κι ύστερα βλέπουν έναν, δύο, τρεις μεγάλους κινδύνους, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις εκτιμήσεις.

Έτσι, αν δεν πέσουν μέσα, φταίνε η πολυπλοκότητα του κόσμου και τα πράγματα που εξελίχθηκαν στραβά ή παλαβά. Θα είναι λέει, η Goldman Sachs, μία πιο ήρεμη χρονιά για τις αγορές το 2019. Τόσο απλά; Υπό την προϋπόθεση ότι τα μεγάλα εκκρεμή, από την αντιπαράθεση της Ιταλίας με την Κομισιόν και το Brexit έως την κόντρα ΗΠΑ-Κίνας, αν δεν πάνε πρίμα, τουλάχιστον δεν θα γίνουν μπαρόκ-ροκοκό και κρινολίνα.

Η αλήθεια είναι ότι οι Goldman του κόσμου τούτου είναι πιο προσεκτικοί στις προγνώσεις τους από τους πολιτικούς. Δεν βγήκαν όπως ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν το 2007 να κηρύξουν το τέλος των κύκλων ανάπτυξης και ύφεσης της οικονομίας. Γι’ αυτήν τη δήλωση, παραμονές της χρηματοπιστωτικής καταιγίδας του 2008, ο Μπράουν κέρδισε μια θέση στο βιβλίο «Οι χειρότερες προβλέψεις» του Έρικ Τσαλίν, κοινωνιολόγου του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ.

Οι προβλέψεις έχουν όρια, αφού στηρίζονται σε υποθέσεις. Σε ανάλογη περίπτωση, άλλοι θα προτιμούσαν να απαντήσουν με μια από τις γνωστές ατάκες του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ: «Πρόκειται για μια από τις πολλές άγνωστες παραμέτρους που αγνοούμε!»

Εντάξει, πέρα από τις εκατέρωθεν υπερβολές, δεν μπορούμε να αγνοούμε ούτε τις συστάσεις, ούτε τις προειδοποιήσεις, ούτε κάποιες αναλύσεις σε έναν κόσμο που κολυμπάει σε προκλήσεις. Μεταφράζεται αυτή η γνώση σε χρήμα; Τι να σας πω, η Goldman Sachs συμβουλεύει στροφή στα μετρητά και στα αμυντικά.

Τα Μαθηματικά πάλι αποδεικνύουν ότι όσο λιγότερα ξέρεις, τόσο περισσότερο κερδίζεις.

Έστω ότι η γνώση είναι δύναμη (1) και ο χρόνος χρήμα (2). Γνωρίζουμε ότι Δύναμη = Έργο/Χρόνο, άρα από 1 και 2 Γνώση=Έργο/Χρήμα.

Λύνοντας ως προς το χρήμα βρίσκουμε ότι Χρήμα=Έργο/Γνώση. Μεγαλώνοντας τον παρονομαστή, το κλάσμα μικραίνει και το ανέκδοτο του κέρδους βγαίνει. Ενίοτε ισχύει και για μισθούς.