Skip to main content

Έσπειραν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες

Από την έντυπη έκδοση 

Του Nίκου Μπέλλου
[email protected]

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, στο εσωτερικό της χώρας του, στην Ευρώπη, αλλά και στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, έστειλε την Κυριακή από το Παρίσι με αφορμή τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο πατριωτισμός είναι ακριβώς το αντίθετο του εθνικισμού, ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, προειδοποιώντας με τη φράση αυτή ότι με τους δύο παγκόσμιους πολέμους, η Ευρώπη λίγο έλειψε να αυτοκτονήσει και πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουν τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στη φιλία που σφυρηλατήθηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, η οποία μέσω της Ε.Ε. απάλλαξε την Ευρώπη από τους πολέμους τα τελευταία 70 χρόνια κι αυτό είναι ένα ιστορικό επίτευγμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε επίσης τη νοοτροπία που τροφοδοτεί της αναλήθειες, δέχεται τις αδικίες και τρέφει τα άκρα και το σύγχρονο σκοταδισμό. Εδώ στο στόχαστρο του κ. Μακρόν μπαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τα fake news.

Η «κραυγή αγωνίας» του Εμανουέλ Μακρόν είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο πολύ δύσκολα θα προκαλέσει το «ηλεκτροσόκ» που απαιτείται για να βγει η Ευρώπη από το λήθαργο. Κι αυτό για δύο λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ίδιος είναι πλέον πολιτικά πολύ αδύνατος στο εσωτερικό της χώρας του, προφανώς με δική του ευθύνη, γιατί υποσχέθηκε πολλά στους Γάλλους και έκανε λίγα. Εξαιρετικά αδύνατη είναι στη γερμανική πολιτική σκηνή και η Άγκελα Μέρκελ για άλλους λόγους, που έχουν να κάνουν περισσότερο με τη φθορά της εξουσίας, αφού κατέχει το αξίωμά της καγκελαρίου από τον Νοέμβριο του 2005. Συνεπώς ο γαλλογερμανικός άξονας συγκυριακά δεν έχει σήμερα την πολιτική δύναμη του παρελθόντος.

Ο δεύτερος λόγος, που είναι εξίσου βασικός, έχει να κάνει με τη δυναμική του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της δημαγωγίας στην Ευρώπη, η οποία θα επιβεβαιωθεί και στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, όπου αναμένεται μεγάλη άνοδος των ακραίων κομμάτων. Εδώ η ευθύνη βαρύνει τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που όλα αυτά τα χρόνια με τις αποφάσεις τους απομάκρυναν τους πολίτες από την Ευρώπη και τους έστρεψαν στους δημαγωγούς. Με άλλα λόγια έσπειραν ανέμους και τώρα θα θερίσουν θύελλες…