Από την έντυπη έκδοση
Κοινές περιπολίες στη βορειοανατολική Συρία άρχισαν οι τουρκικές και οι ρωσικές δυνάμεις, βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, ενώ μία δεύτερη ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται στην Άγκυρα για να εξεταστούν «τεχνικά ζητήματα» της συμφωνίας.
Την έναρξη των ρωσοτουρκικών περιπολιών είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από την Τετάρτη, αναφέροντας ότι αυτές αρχικά θα διεξάγονται σε απόσταση 7 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.
Η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει στην περιοχή μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της προκειμένου να τη χωρίζει από τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.
Άσαντ: Θετικό βήμα
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στο συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο χαρακτήρισε «θετικό» βήμα τη συμφωνία και το οποίο θα βοηθήσει τη Δαμασκό να πετύχει τον στόχο της να αποκαταστήσει τον κρατικό έλεγχο στις κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας.Από την πλευρά του ούτε το συριακό καθεστώς δεν βλέπει με καλό μάτι την αυτονομία των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Η κουρδική πολιτοφυλακή, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μετά την έναρξη της επιχείρησης της Τουρκίας και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή, στράφηκε στη Δαμασκό για υποστήριξη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις. Έκτοτε ο συριακός στρατός έχει επιστρέψει στις περιοχές που μέχρι πρότινος ήλεγχαν οι Κούρδοι.
«Η είσοδος του συριακού στρατού (στον βορρά) σημαίνει είσοδος του κράτους» εξήγησε ο Άσαντ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η επιστροφή της κυριαρχίας των περιοχών αυτών στη Δαμασκό θα γίνει «προοδευτικά».
Για τους Αμερικανούς
Ο Άσαντ εκτίμησε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει μικρό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στις κουρδικές περιοχές της Συρίας «όπου υπάρχει πετρέλαιο» αποδεικνύει ότι η Ουάσιγκτον είναι μια αποικιοκρατική δύναμη η οποία είναι καταδικασμένη να αποχωρήσει μόλις οι Σύροι αντισταθούν στην κατοχή, όπως έκανε το Ιράκ.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απέρριψε την πρόταση που εισηγήθηκε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και προβλέπει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας φυλασσόμενη από τη διεθνή κοινότητα κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, κρίνοντας ότι θα καταπατούσε τη συριακή εθνική κυριαρχία.
Πυρά για το πετρέλαιο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουν παράνομα από τα κοιτάσματα που βρίσκονται στη βορειοανατολική Συρία πετρέλαιο, η αξία του οποίου υπερβαίνει τα 30 εκατ. δολάρια μηνιαίως, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.«Παρακάμπτοντας μάλιστα τις δικές τους κυρώσεις, οι Αμερικανοί με τρόπο λαθρεμπορικό εξάγουν από τη Συρία πετρέλαιο, αξίας μεγαλύτερης των 30 εκατ. δολαρίων μηνιαίως και δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τις περιοχές αυτές στο προσεχές μέλλον» δήλωσε η Ζαχάροβα. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλι, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να διατηρήσουν στη Συρία τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της εταιρείας Conoco στην επαρχία Ντέιρ Εζ Ζορ, καθώς και τη βάση τους στο Ετ-Τανφ.
Τραμπ: Ξέρω τον ηγέτη του I.K.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «ξέρει ακριβώς» ποιος είναι ο νέος αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο διάδοχος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, η ταυτότητα του οποίου παραμένει ασαφής. «Το Ισλαμικό Κράτος έχει έναν νέο ηγέτη. Γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι» έγραψε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε μήνυμά του στο Twitter, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.