Skip to main content

Αιθιοπία: Νέα φωτιά στις συγκρούσεις εν μέσω λιμού στο Τιγκράι

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ κάλεσε σήμερα “όλους τους ενήλικες και ικανούς Αιθίοπες” να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ η σύγκρουση που διαρκεί εδώ και εννέα μήνες στην Τιγκράι επεκτάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε δύο γειτονικές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας.

“Είναι τώρα η στιγμή για όλους τους ικανούς και ενήλικες Αιθίοπες να ενταχθούν στις δυνάμεις άμυνας, στις ειδικές δυνάμεις και στις πολιτοφυλακές και να δείξουν τον πατριωτισμό τους”, αναφέρεται σε  ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε κηρύξει πριν από λιγότερο από δύο μήνες μονομερή κατάπαυση του πυρός.

Από τα τέλη Ιουνίου έχει σημειωθεί στην Τιγκράι δραματική ανατροπή της κατάστασης.

Οι μάχες είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο μετά την αποστολή από τον πρωθυπουργό Άμπιι Άχμεντ του ομοσπονδιακού στρατού στην Τιγκράι προκειμένου να εκδιώξει τις περιφερειακές αρχές, που προέρχονταν από το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF).

Σύμφωνα με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό που έχει λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2019, η επιχείρηση αυτή ήταν μια απάντηση στις επιθέσεις εναντίον στρατοπέδων του ομοσπονδιακού στρατού που είχε διατάξει το TPLF. Ο Άμπιι κήρυξε τη νίκη στα τέλη Νοεμβρίου μετά την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μεκέλε.

Όμως, στις 28 Ιουνίου, οι δυνάμεις των ανταρτών που πρόσκεινται στο TPLF ανακατέλαβαν τη Μεκέλε και τις επόμενες ημέρες ένα μεγάλο μέρος της Τιγκράι.

Μετά την κατάπαυση του πυρός που κήρυξε ο Άμπιι Άχμεντ, επισήμως για ανθρωπιστικούς λόγους, και την αποχώρηση των Αιθιόπων στρατιωτών, οι δυνάμεις της Τιγκράι συνέχισαν την επίθεσή τους στις γειτονικές περιοχές Αμχάρα, νότια, και Αφάρ, ανατολικά.

Το TPLF επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί να καταλάβει εδάφη στην Αμχάρα και την Αφάρ, αλλά θέλει να διευκολύνει την πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και να αποτρέψει την ανασύνταξη της φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Οι εννέα μήνες της σύγκρουσης έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων άλλων. Η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί είναι καταστρεπτική.

Περίπου 400.000 άνθρωποι ζουν σε κατάσταση λιμού στην Τιγκράι, εκτιμά ο ΟΗΕ.

Χθες, Δευτέρα το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα ανέφερε πως 300.000 άνθρωποι βρίσκονται στο εξής αντιμέτωποι με διατροφικά “επίπεδα συναγερμού” στις περιοχές Αφάρ και Αμχάρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ