Skip to main content

Χιλιάδες Ισραηλινοί τίμησαν τον Γιτζάκ Ράμπιν, 22 χρόνια μετά τη δολοφονία του

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν σε συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, τιμώντας την επέτειο της δολοφονίας το 1995 του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, νομπελίστα Ειρήνης και αρχιτέκτονα της προσέγγισης με τους Παλαιστίνιους.

Οι διοργανωτές είχαν απαγορεύσει τις πολιτικές ομιλίες και επέμειναν στην ενότητα.

«Θέλουμε να οργανώσουμε φέτος τη συγκέντρωση κάτω από ένα έμβλημα που μας ενώνει περισσότερο από ό,τι μας χωρίζει», δήλωσε η ομάδα Darkenu, που μετείχε στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Εικόνες από κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στις στέγες των κτηρίων γύρω από την πλατεία Ράμπιν στο Τελ Αβίβ έδειχναν ένα πυκνό πλήθος που έφθανε έως τους γειτονικούς δρόμους.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν στη συγκέντρωση.

Ο Γιτζάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1995 στο τέλοςομιλίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την ειρήνη στην οποία μετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Ο δολοφόνος του, ο Γιγκάλ Αμίρ, είναι φανατικός ακροδεξιός σφοδρός πολέμιος των συμφωνιών του Όσλο με τους Παλαιστινίους, για τους οποίους ο Ράμπιν, ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ και ο τότε υπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες μοιράστηκαν το Νόμπελ Ειρήνης το 1994.

Ο νυν πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το δεξιό κόμμα του, το Λικούντ, κατηγορήθηκαν επανειλημμένα ότι μετείχαν στην εκστρατεία μίσους που είχε προηγηθεί της δολοφονίας του Ράμπιν, κατηγορίες που ο κ. Νετανιάχου πάντα απέρριπτε.

Κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνης τελετής την Τετάρτη, κοντά στον τάφο του πατέρα του, ο Γιουβάλ Ράμπιν είπε με λύπη ότι το ίδιο διχαστικό κλίμα συνεχίζει να υπάρχει στο Ισραήλ, προκαλώντας τον Νετανιάχου να κάνει δημόσια έκκληση για επίδειξη ανοχής.

«Δεν υπάρχει κανένας που να λέει ‘Σταματήστε αυτήν την τρέλα’», πρόσθεσε ο Γιουβάλ Ράμπιν.

Ο πρωθυπουργός τού απάντησε λίγο αργότερα από το κοινοβούλιο, λέγοντας ότι επαναλαμβάνει ένα μήνυμα που είχε ήδη στείλει. «Καλώ σε εθνική συμφιλίωση», είπε.