Skip to main content

Η Γαλλία αποχαιρετά τον Ζακ Σιράκ

Περί τους 30 ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκονται σήμερα στο Παρίσι, για την κηδεία του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 86 ετών.

Πολλοί είναι οι Γάλλοι οι οποίοι τιμούν τον πρώην πρόεδρο τους για τον ρόλο που διεκδίκησε η Γαλλία επί των ημερών του ως παγκόσμιος παίκτης, αλλά και για την αντίθεσή του στην εισβολή στο Ιράκ, το 2003. Χιλιάδες απέτισαν φόρο τιμής συμμετέχοντας στο λαϊκό προσκύνημα στο οποίο εκτέθηκε η σόρος του Σιράκ, στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι τις δύο προηγούμενες ημέρες και εκατοντάδες παρακολούθησαν την πομπή σήμερα προς τον Άγιο Σουλπίκιο, όπου τελέστηκε (στις 12.00 τοπική ώρα) η νεκρώσιμος ακολουθία.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα και ο Κονγκολέζος πρόεδρος Ντενίς Σασού Νγκεσό, οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι και της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, καθώς και ηγέτες που υπηρέτησαν την ίδια περίοδο με τον Σιράκ, όπως ο Γερμανός πρώην  καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και ο πρώην πρόεδρος της Σενεγάλης Αμπντού Ντιούφ περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα των ηγετών που παραβρέθηκαν στην τελετή. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Μετά την κηδεία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχτεί τους ηγέτες στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Σιράκ θα ταφεί στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς στο Παρίσι, δίπλα στην κόρη του Λοράνς, η οποία πέθανε το 2016.

Ο Ζακ Σιράκ διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για δώδεκα συνεχόμενα έτη (1995-2007), δύο φορές πρωθυπουργός (1974-76 και 1986-1988) και δήμαρχος του Παρισίου από το 1977 έως το 1995. Υπήρξε ο δεύτερος μακροβιότερος πρόεδρος της Γαλλίας μεταπολεμικά, μετά τον Φρανσουά Μιτεράν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Monde