Skip to main content

Οι Πράσινοι προτείνουν φιλοξενία προσφύγων στο κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου

Oι ευρωβουλευτές των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότειναν οι μετανάστες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση να φιλοξενούνται στα γραφεία των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, οι οποίοι, σύμφωνα με τους οικολόγους, θα μπορούσαν να τους παραχωρήσουν το χώρο τους με το να εργάζονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δυσανασχετεί συχνά, καθώς αναγκάζεται να μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Στρασβούργου – την πόλη που βρίσκεται η επίσημη έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου όμως συνεδριάζουν μία εβδομάδα τον μήνα στο πλαίσιο της Ολομέλειας – και των Βρυξελλών, όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των πολιτικών ομάδων και των θεματικών επιτροπών.

«Αυτό το Κοινοβούλιο στο οποίο συναντιόμαστε σήμερα (στο Στρασβούργο), το χρησιμοποιούμε λιγότερες από 50 ημέρες τον χρόνο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Πρασίνων, Βέλγος Φιλίπ Λαμπέρτς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατά τη διάρκεια των υπολοίπων 300 ημερών, τα 750 γραφεία των ευρωβουλευτών, που διαθέτουν θέρμανση, είναι εξοπλισμένα με ατομικά ντους, παραμένουν άδεια και δε χρησιμεύουν σε τίποτε», παρατήρησε ο Βέλγος πολιτικός.

«Προτείνουμε αυτή η δευτερεύουσα έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι πλήρως εξοπλισμένη, να διατεθεί για την προσωρινή υποδοχή μεταναστών και προσφύγων και οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας να διεξάγονται στις Βρυξέλλες για όσο χρειάζεται», υποστήριξε ο Λαμπέρτς, κάνοντας λόγο για μια «συγκεκριμένη και άμεση ενέργεια».

«Είναι εφικτό», σχολίασε από την πλευρά του ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος διετέλεσε ηγέτης των Πρασίνων για 20 χρόνια προτού αποχωρήσει το 2014.

Πρόκειται να «μεταμορφώσουμε όλο το Κοινοβούλιο (του Στρασβούργου) σε ένα έκτακτο κέντρο υποδοχής», εξήγησε ο Κον Μπεντίτ στην εκπομπή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Σε ερώτηση που της έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η συντηρητική βουλευτής από τη Γαλλία Αν Σαντέρ, που έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατήγγειλε από την πλευρά της μια «εξωφρενική ιδέα» που δεν είναι «σοβαρή» και «μολύνει απόλυτα τη συζήτηση σχετικά με τους μετανάστες».