Skip to main content

Βρετανία: Μία ακόμη κρίσιμη μέρα για το Brexit

Μία ακόμη κρίσιμη ημέρα για το Brexit ξημερώνει στο Λονδίνο. Έπειτα από μία εβδομάδα καταιγιστικών εξελίξεων και λίγες ημέρες προτού το κοινοβούλιο αναστείλει τη λειτουργία του έως τις 15 Οκτωβρίου, οι Βρετανοί βουλευτές επιστρέφουν στις θέσεις τους σήμερα, αποφασισμένοι να βάλουν φρένο στο no deal Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του, φορτωμένος με πολλές ήττες και αποδυναμωμένος από ηχηρές αποχωρήσεις, επεξεργάζεται εναλλακτικές νομικές οδούς, προκειμένου να προχωρήσει με το σχέδιο του «Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία».

Μετά την αποτυχημένη πρώτη απόπειρα να οδηγήσει τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ευελπιστώντας σε μία καθαρή νίκη και μία νέα εντολή για επίσης καθαρό Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σήμερα ξανά στους βουλευτές για να αιτηθεί το ίδιο ακριβώς πράγμα.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ μάλιστα αναφέρουν ότι η σημερινή θα είναι και η «τελευταία ευκαιρία» της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές. Κανένα από τα επιχειρήματα του Τζόνσον ωστόσο δεν εκτιμάται ότι θα πείσουν τους Εργατικούς και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αναμένουν την πλήρη επικύρωση και εφαρμογή του νόμου που πέρασαν την περασμένη εβδομάδα, βάσει του οποίου ο πρωθυπουργός θα αιτηθεί νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, εφόσον δεν επιτύχει βελτίωση των όρων στη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων της βουλής για να προκηρύξει εκλογές. Δεν την είχε την περασμένη εβδομάδα και δίχως συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα την έχει ούτε απόψε.

Πριν από τη νέα μάχη στο κοινοβούλιο ωστόσο, ο Τζόνσον μεταβαίνει στο Δουβλίνο, όπου θα συναντήσει τον ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βάραντκαρ. Επισήμως, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αναζητήσει με τον Ιρλανδό ομόλογό του τρόπους για να βγουν από το αδιέξοδο του backstop, την προϋπόθεση που θέτουν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων. Ανεπίσημα, ο Τζόνσον θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα ότι συνεχίζει ακάθεκτος με το Brexit στα τέλη Οκτωβρίου πάση θυσία.

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα όμως, κάθε μέρα επιφυλάσσει μία νέα δυσάρεστη έκπληξη για τον πρωθυπουργό. Το Σάββατο το βράδυ, μία ακόμη υπουργός υπέβαλε την παραίτησή της. Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Άμπερ Ρουντ, σε ανάρτησή της στο Twitter, «παραιτήθηκα από τον υπουργικό θώκο, δεν μπορώ να παραμείνω άπραγη, καθώς καλοί, πιστοί, μετριοπαθείς Συντηρητικοί εκδιώκονται». Η Ρουντ αναφερόταν στους 21 αντάρτες Τόρις, οι οποίοι αποπέμφθηκαν από το κόμμα επειδή τόλμησαν να διαφωνήσουν με το no deal Brexit και συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση για να το σταματήσουν.

Το μείζον ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι κατά πόσόν ο Τζόνσον έχει τη δύναμη να παρακάμψει έναν νόμο για να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του. Σύμφωνα με την «Guardian», υπάρχουν αναφορές ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη ενάντια στον επίμαχο νόμο.

Σημερινό δημοσιεύμα μάλιστα της «Telegraph», η οποία πρόσκειται στους Τόρις, αναφέρει ότι ένα από τα υπό εξέταση κυβερνητικά σχέδια προβλέπει ότι ο Τζόνσον θα συνοδεύσει το αίτημα για την αναβολή με επιστολή στην οποία θα διευκρινίζει πως η κυβέρνησή του δεν θέλει η αποχώρηση να καθυστερήσει πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Στόχος σε αυτήν την περίπτωση είναι να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να μη δώσουν το ΟΚ για νέα τρίμηνη αναβολή, εφόσον δεν το επιθυμεί η κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο δεν είναι διόλου απίθανο ούτως ή άλλως, σύμφωνα με την «Guardian», καθώς οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν τη δυσφορία τους για την έλλειψη προόδου την οποία αποδίδουν στα «παιχνίδια» της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλλική κυβέρνηση απείλησε να ασκήσει βέτο σε νέο αίτημα παράτασης του Άρθρου 50, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την έλλειψη σοβαρών εναλλακτικών προτάσεων  για το backstop. «Είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Οι Βρετανοί – πρόσθεσε με νόημα – πρέπει επιτέλους να μας πουν τι θέλουν».

Μέσα σε όλο αυτό το χάος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις από το στρατόπεδο των Τόρις. Ήδη η «Guardian» αναφέρει ότι μετά την παραίτησή της η Ρουντ είχε επικοινωνία με τρεις κορυφαίους υπουργούς και άλλα στέλεχη της κυβέρνησης, που ανησυχούν για τη στρατηγική του Brexit.

naftemporiki.gr