Εκατοντάδες μετανάστες που διέμεναν σε καταυλισμούς και σπίτια στο βόρειο τμήμα του Μαρόκου μεταφέρθηκαν αναγκαστικά στην ενδοχώρα, όπως κατήγγειλε το Σάββατο μια μαροκινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Πρόκειται για επιχείρηση εντός των ορίων καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε από την πλευρά του αξιωματούχος που μίλησε εξ ονόματος των αρχών της Ταγγέρης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Κατ’ αυτόν, από 1.600 ως 1.800 άνθρωποι «μεταφέρθηκαν σε πόλεις όπου οι συνθήκες ζωής είναι καλύτερες».
«Οι αρχές συνέχιζαν το Σάββατο να επαναπροωθούν μετανάστες από την Εναντόρ και την Ταγγέρη με λεωφορεία προς την πόλη Τιζνίτ, κοντά στην Αγκαντίρ», στο νότιο τμήμα της χώρας, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όμαρ Νάτζι, αντιπρόσωπος της Μαροκινής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (AMDH) της Εναντόρ, ενώ οι επιχειρήσεις αναγκαστικής μεταφοράς άρχισαν από την περασμένη Τρίτη.
Για την AMDH, αυτές «οι συλλήψεις είναι παράνομες καθώς έγιναν χωρίς δικαστικά εντάλματα» και οι αρχές του Μαρόκου, της Ισπανίας και της Ε.Ε έχουν μεγάλες «ευθύνες».
«Καταφύγιο» η Ισπανία
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ισπανία θέλουν να αναπτυχθεί «μια ενισχυμένη εταιρική σχέση» με το Μαρόκο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, κυρίως με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.
Η Ισπανία έχει μετατραπεί φέτος στην κύρια πύλη εισόδου μεταναστών από την Αφρική και προσφύγων στην Ε.Ε, ξεπερνώντας την Ιταλία, που έκλεισε τα λιμάνια της. Πάνω από 23.000 άνθρωποι έφθασαν στις ακτές της Ισπανίας διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο, αριθμός που ξεπερνά το σύνολο της περασμένης χρονιάς και είναι σχεδόν υπερτριπλάσιος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που διέρχονται από το Μαρόκο προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
Μια έκθεση που είχε δοθεί πρόσφατα στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως, παρότι οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου έχουν μειωθεί, οι αρχές του Μαρόκου «συνεχίζουν να προχωρούν τακτικά σε αναγκαστικούς εκτοπισμούς παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας της χώρας, ιδίως από την Εναντόρ».
Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP