Skip to main content

ΗΠΑ: Γιατί οι ισχυροί αποσιωπούν το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στους Προσκόπους

Χαρακτηρίζεται μακράν το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην χώρα - Η «ασπίδα» της πτώχευσης.

Σιγή ιχθύος τηρείται στις ΗΠΑ, εδώ και χρόνια, για το μακράν μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην χώρα, όπως χαρακτηρίζεται, και αφορά τους Προσκόπους. Μάλιστα η οργάνωση το 2020 υπέβαλε αίτηση για χρεοκοπία, έπειτα από περισσότερες από 82.000 αγωγές εναντίον τους.

Το ζήτημα αγνοείται συστηματικά από τις διωκτικές αρχές και τους πολιτικούς, αναφέρει η Washington Post. Μόνο μία πολιτειακή γενική εισαγγελέας, η Ντάνα Νέσελ στο Μίσιγκαν, διεξάγει έρευνα.

Το σκάνδαλο των Προσκόπων και εκείνο της Καθολικής Εκκλησίας επικαλύπτονται εν μέρει επειδή, στη δεκαετία του 1980, οι Πρόσκοποι μετατόπισαν το βάρος του ελέγχου των εθελοντών τους στις θρησκευτικές και πολιτικές ομάδες που τους χρηματοδοτούσαν. Και σε αυτές τις οργανώσεις  περιλαμβάνεται και η Καθολική Εκκλησία.

Το Κογκρέσο, υπό την δικαιοδοσία  του οποίου βρίσκεται το Σώμα των προσκόπων- που ιδρύθηκε το 1916- δεν έχει διεξάγει ποτέ έρευνα.

Το 2018, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων με επιστολή τους προς τους προσκόπους έθεσαν το ερώτημα γιατί η οργάνωση ασκεί πιέσεις κατά της εφαρμογής των νόμων για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Σε απάντηση, ο Μάικλ Σούρμπαου, τότε Γενικός ‘Έφορος του Σώματος, απάντησε ότι «ποτέ στην ιστορία μας δεν επιτρέψαμε εν γνώσει μας σε ένα σεξουαλικό παραβάτη να εργαστεί με νέους»

Η δήλωση διαψεύστηκε γρήγορα. Ακολούθησε μία ακόμη επιστολή που ζητούσε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές lobbying της ομάδας. Κατόπιν το θέμα εγκαταλείφθηκε στην τυχη του.

Καθοδηγητές μελλοντικών ηγετών

Οι νομοθέτες μπορεί να διστάζουν να δράσουν λόγω της εκατονταετούς–και πάνω- καλής φήμης των Προσκόπων – της κληρονομιάς των καλών πράξεων και της ιστορίας τους ως καθοδηγητές μελλοντικών ηγετών.

Από τους προσκόπους έχουν ξεπηδήσει Πρόεδροι, δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, αστροναύτες και πολιτιστικά είδωλα. Εξάλλου, οι Πρόσκοποι διοικούνται από ένα συμβούλιο ανθρώπων υψηλού προφίλ -ο πρώην υπουργός Άμυνας Robert M. Gates ήταν πρόεδρος από το 2014 έως το 2016.

«Ασπίδα» η πτώχευση

Ασπίδα για την οργάνωση ήταν η πτώχευση, από την οποία οι πρόσκοποι απεμπλάκησαν τον περασμένο Απρίλιο. Οι ισχυρισμοί για κακοποίηση είναι αυτοί που οδήγησαν τους προσκόπους στο πτωχευτικό δικαστήριο, αλλά οι περισσότερες συζητήσεις για τις σχετικές υποθέσεις έλαβαν χώρα πίσω από κλειστές πόρτες. Οι καταθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλειστό ακροατήριο. Οι φάκελοι θεωρήθηκαν εμπιστευτικοί.

Κάποια στιγμή, οι επιζώντες της κακοποίησης εξοργίστηκαν τόσο πολύ από την άρνηση των Προσκόπων να αναγνωρίσουν τη ζημιά που τους προκάλεσαν, που έγραψαν εκατοντάδες επιστολές στον ανακριτή, περιγράφοντας απόπειρες αυτοκτονίας, κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, δυσκολίες στη διατήρηση θέσεων εργασίας, προβλήματα στη διατήρηση σχέσεων, δυσπιστία στην εξουσία και τα χρόνια που πέρασαν σε ψυχοθεραπεία.

Παραποίηση των στοιχείων

Πολλοί είπαν ότι ήλπιζαν ότι με το να μοιραστούν τις εμπειρίες τους θα μπορούσαν να αποτρέψουν μελλοντικές κακοποιήσεις. Ωστόσο, ο γραμματέας του δικαστηρίου παραποίησε τις επιστολές. Ολόκληρες παράγραφοι που περιγράφουν την κακοποίηση αποκρύφτηκαν, μαζί με ονόματα και τοποθεσίες. Η λέξη “βιασμός” σβήστηκε, ενω τα θύματα έμειναν να αναρωτιούνται αν οι θύτες τους εξακολουθούν να εργάζονται με παιδιά.

naftemporiki.gr