Skip to main content

Μεξικό: Εντοπίστηκαν 45 σακούλες με ανθρώπινα λείψανα

REUTERS/Raquel Cunha

Μέχρι στιγμής, τα θύματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί

Οι μεξικανικές αρχές εντόπισαν 45 σακούλες που περιείχαν ανθρώπινα λείψανε σε χαράδρα στην πολιτεία Χαλίσκο στο δυτικό Μεξικό, κατά τη διάρκεια έρευνας για να εντοπιστούν επτά νέοι και νέες μετά την εξαφάνισή τους πριν από περίπου δέκα ημέρες.

Οι σακούλες βρέθηκαν την Τρίτη σε χαράδρα 40 μέτρων στην κοινότητα Σαποπάν, προάστιο της Γουαδαλαχάρας, πρωτεύουσας της πολιτείας Χαλίσκο.

Μέχρι στιγμής, τα θύματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Ωστόσο, οι αρχές διενεργούσαν από τις 20 Μαΐου έρευνα για βρουν δυο γυναίκες και πέντε άνδρες, ηλικίας περίπου 30 ετών, που εργάζονταν σε τηλεφωνικό κέντρο.

Οι δηλώσεις εξαφάνισης υποβλήθηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες, ωστόσο οι αρχές αντιλήφθηκαν στην πορεία πως όλοι οι αγνοούμενοι εργάζονταν στο ίδιο τηλεφωνικό κέντρο.

Η τοποθεσία όπου εργάζονταν δεν απέχει πολύ από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα ανθρώπινα υπολείμματα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το τηλεφωνικό κέντρο εμπλεκόταν σε παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, συγγενείς των εξαφανισθέντων προσώπων κατηγορούν τις αρχές πως προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως τα θύματα ήταν εγκληματίες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα σε σακούλες ή μυστικούς τάφους σε διάφορα σημεία της πολιτείας Χαλίσκο.

Από το 2006, όταν ξεκίνησε ο λεγόμενος «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών στο Μεξικό, έχουν καταγραφεί πάνω από 340.000 δολοφονίες και περίπου 100.000 «εξαφανίσεις», τις οποίες οι αρχές αποδίδουν στην πλειονότητά τους σε συμμορίες.