Skip to main content

Μιλάνο: Ταξιδιώτης από την Ελλάδα πέθανε από Candida Auris

Δεν μολύνθηκε στην Ιταλία

Ο Candida auris , ο «μύκητας δολοφόνος» μόλυνε και σκότωσε έναν άνδρα που εισήχθη στο νοσοκομείο Sacco του Μιλάνου με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ιταλικά μέσα αναφέρουν πως «ο ασθενής είχε έρθει από την Ελλάδα και είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Sacco του Μιλάνου με εγκεφαλικό επεισόδιο».

Ο άνδρας είχε εισέλθει στο νοσοκομείο πριν από λίγες ημέρες. Έχοντας φτάσει από την Ελλάδα, δεν μολύνθηκε στην Ιταλία, οπότε θεωρείται εισαγόμενο κρούσμα. Ο “Candida auris” είναι ένας μύκητας που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2009, αφού απομονώθηκε στην Ιαπωνία από το αυτί μιας γυναίκας (εξ ου και το “auris”).

Σύμφωνα με έκθεση στο Annals of Internal Medicine, τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν (+95%) μεταξύ 2019 και 2021, ενώ μεταξύ των περιπτώσεων που εξετάστηκαν, τα ανθεκτικά στα διαθέσιμα φάρμακα τριπλασιάστηκαν. Τον Οκτώβριο του 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε τον Candida auris στον κατάλογο των παθογόνων μυκήτων υψηλής προτεραιότητας, επειδή αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία λόγω της ανθεκτικότητάς του σε πολλά αντιμυκητιασικά φάρμακα.

naftemporiki.gr