Skip to main content

Τουρκία: Άρχισε το «κυνήγι» υπευθύνων για τις καταρρεύσεις κτιρίων: 113 εντάλματα σύλληψης

REUTERS/Ronen Zvulun

Αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τα εντάλματα σύλληψης εργολάβων. Κάποιοι μιλούν για προσπάθεια εκτροπής της συνολικής ευθύνης για την καταστροφή.

Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία δίνουν την ύστατη μάχη για την ανεύρεση επιζώντων την 6η ημέρα μετά τον σεισμό, η προσοχή στρέφεται πλέον και στο ερώτημα: Γιατί κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι τόσα χιλιάδες κτίρια; Δεν ήταν μόνο οι παλιές πολυκατοικίες που έγιναν συντρίμμια. Βασικές υποδομές, σχολεία, νοσοκομεία ακόμη και συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών ισοπεδώθηκαν πλήρως.

Οι τουρκικές αρχές αναζητούν τώρα τους υπευθύνους, βάζοντας στο στόχαστρο κατασκευαστές και όχι μόνο. Όπως μεταδίδει το ΒΒC έχουν ήδη εκδοθεί 113 εντάλματα σύλληψης σε σχέση με την κατασκευή κτιρίων που κατέρρευσαν στον σεισμό της Δευτέρας.

Από χθες είχε γίνει γνωστό ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εργολάβων κτιρίων.

Εν τω μεταξύ, η αναταραχή στη νότια Τουρκία έχει διακόψει τις προσπάθειες διάσωσης σε ορισμένα μέρη. Ο αριθμός των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε ότι πέθαναν στην Τουρκία και τη Συρία έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 28.000.

TWITTER

Μετάθεση ευθυνών ή απόδοσή τους με καθυστέρηση;

Τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι αναμένονται πολύ περισσότερες συλλήψεις – αλλά αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από πολλούς ως μια προσπάθεια εκτροπής της συνολικής ευθύνης για την καταστροφή. Για χρόνια, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι πολλά νέα κτίρια στην Τουρκία δεν ήταν ασφαλή λόγω της ενδημικής διαφθοράς και των κυβερνητικών πολιτικών.

Αυτές οι πολιτικές επέτρεπαν τις λεγόμενες αμνηστίες για εργολάβους που καταπατούσαν τους οικοδομικούς κανονισμούς, προκειμένου να ενθαρρύνουν μια κατασκευαστική έκρηξη σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των σεισμογενών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε «ελλείψεις στους ελέγχους για τα κτίρια», αλλά, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μια ζώνη καταστροφής, φάνηκε να κατηγορεί τη μοίρα. «Πάντα συνέβαιναν τέτοια πράγματα», είπε. «Είναι μέρος του σχεδίου του πεπρωμένου».

Μάχη με τον χρόνο  και την ασφάλεια

Το Σάββατο, οι Γερμανοί διασώστες και ο αυστριακός στρατός διέκοψαν τις επιχειρήσεις έρευνας λόγω συγκρούσεων μεταξύ ανώνυμων ομάδων στην επαρχία Χατάι. Η ασφάλεια αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται, είπε ένας διασώστης στο BBC.

REUTERS/Kemal Aslan

«Υπάρχει αυξανόμενη επιθετικότητα μεταξύ των φατριών στην Τουρκία», δήλωσε ο Αυστριακός αντισυνταγματάρχης Πιέρ Κουγκελβάις. «Οι πιθανότητες να σωθεί μια ζωή δεν έχουν καμία λογική σχέση με τον κίνδυνο ασφάλειας».

Οι έρευνες για επιζώντες συνεχίστηκαν υπό την προστασία του τουρκικού στρατού.

Σε όλη τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, εκατομμύρια είναι άστεγοι και οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να πέφτουν κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι είναι χωρίς επαρκή γεύματα και προειδοποιεί ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών από τον σεισμό είναι πιθανό να διπλασιαστεί.

Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 3.500 – αλλά νέα στοιχεία δεν έχουν δημοσιευτεί από την Παρασκευή.

Πάνω από 28.000 οι νεκροί του σεισμού- Ανησυχία ότι ο αριθμός θα «διπλασιαστεί»

Η ελπίδα δεν πεθαίνει

Η ελπίδα να βρεθούν πολλοί περισσότεροι επιζώντες εξασθενεί, αλλά δεν σβήνει τελείως χάρη σε απίστευτες διασώσεις ακόμη και βρεφών λίγων ημερών.

REUTERS/Kemal Aslan

Μεταξύ αυτών που διασώθηκαν από τα ερείπια το Σάββατο ήταν μια πενταμελής οικογένεια στην επαρχία Γκαζιαντέπ της Τουρκίας και ένα επτάχρονο κορίτσι στο Χατάι, το οποίο πέρασε 132 ώρες κάτω από τα ερείπια.

Ο σεισμός χαρακτηρίστηκε ως το «χειρότερο συμβάν των τελευταίων 100 ετών σε αυτή την περιοχή» από τον επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος βρισκόταν στην τουρκική επαρχία Καχραμανμάρας το Σάββατο.

«Νομίζω ότι είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχω δει ποτέ και είναι επίσης η πιο ασυνήθιστη διεθνής αντίδραση», είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς στο Lyse Doucet του BBC στην Τουρκία.

Ο κ. Γκρίφιθς ζήτησε να παραμεριστεί η περιφερειακή πολιτική μπροστά στην καταστροφή – και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει.

Το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας άνοιξε ξανά το Σάββατο για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας.

naftemporiki.gr