Skip to main content

Περού: «Ανακωχή» ζητά η Μπολουάρτε όσο οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται

REUTERS/Angela Ponce

Η πρόεδρος της χώρας γνωστοποίησε ότι δεν σκοπεύει να παραμείνει στην εξουσία.

Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στο Περού με αίτημα την παραίτηση της προέδρου Μπολουάρτε, καθώς και την διάλυση του Κοινοβουλίου. Την ίδια στιγμή η πρόεδρος καλεί σε «ανακωχή» τους διαδηλωτές, ενώ οι νεκροί αγγίζουν τους 46.

«Δεν θα κουραστώ να ζητώ διάλογο, ειρήνη και ενότητα» ανέφερε η Ντίνα Μπολουάρτε, σημειώνοντας: «Καλώ την αγαπημένη μου πατρίδα σε εθνική ανακωχή» για «να αποκαταστήσουμε τον διάλογο (…) να ορίσουμε την ατζέντα για κάθε περιοχή (…) και να αναπτύξουμε» τη χώρα.

Η Μπολουάρτε γνωστοποίησε ότι δεν σκοπεύει να παραμείνει στην εξουσία, αλλά θα σεβαστεί το Σύνταγμα και θα αποσυρθεί όταν διεξαχθούν οι εκλογές, οι οποίες έχουν οριστεί για το 2024. «Η παραίτησή μου θα ήταν μια λύση για την κρίση και τη βία; Ποιος θα αναλάμβανε την προεδρία της Δημοκρατίας;» διερωτήθηκε.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 7 Δεκεμβρίου ύστερα από την καθαίρεση και τη σύλληψη του αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος επειδή διέλυσε το Κοινοβούλιο που ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει από το αξίωμά του.

Η Ντίνα Μπολουάρτε, η πρώην αντιπρόεδρος του Καστίγιο, που εξελέγη μαζί του το 2021, υπογράμμισε ότι, όπως και εκείνος, και αυτή κατάγεται από τις Άνδεις. Τον κατηγόρησε ότι σχεδίαζε το πραξικόπημα για να εμφανιστεί σαν θύμα και να μην δώσει εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές για τις πράξεις διαφθοράς για τις οποίες είχε κατηγορηθεί. «Δεν υπάρχει θύμα εδώ, κύριε Καστίγιο. Υπάρχει μια χώρα που αιμορραγεί εξαιτίας της ανευθυνότητάς σας», δήλωσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP