Skip to main content

Τουρκία: Επ΄αόριστον αναβολή στις συνομιλίες με Σουηδία-Φινλανδία για το ΝΑΤΟ

Fredrik Sandberg/TT News Agency/via REUTERS/ Φωτ. αρχείου

Οργή της 'Άγκυρας, μετά από το κάψιμο του κορανιού έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, από τον Ράσμους Παλουντάν, ηγέτη του δανέζικου ακροδεξιού κόμματος Hard Course, που είχε λάβει άδεια από τις σουηδικές αρχές.

Επ΄αόριστον και κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας αναβάλλονται οι  διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για την ένταξη των δύο τελευταίων χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε τουρκική διπλωματική πηγή στο RIA Novosti.

«Κατόπιν αιτήματός μας, οι τριμερείς συνεννοήσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ακυρώθηκε επ’ αόριστον”, δήλωσε η πηγή.

Το περασμένο Σάββατο, ο Ράσμους Παλουντάν, ηγέτης του δανέζικου ακροδεξιού κόμματος Hard Course, έκαψε ένα Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, έχοντας όμως λάβει άδεια από τις σουηδικές αρχές.

Την ίδια ημέρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το περιστατικό σαφή παραβίαση των δεσμεύσεων της Σουηδίας, στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου για την αποτροπή της προπαγάνδας από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Επιπλέον, πριν από δύο εβδομάδες, υποστηρικτές του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) της Τουρκίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη Στοκχόλμη, φωνάζοντας ύβρεις κατά του   Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως δήλωσε χθες ο Ερντογάν, η Στοκχόλμη δεν θα πρέπει πλέον να υπολογίζει στην υποστήριξη της Άγκυρας για την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου 2022 εν μέσω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Οι αιτήσεις τους έχουν ήδη εγκριθεί από 28 χώρες της συμμαχίας, αλλά Ουγγαρία και   Τουρκία δεν τις έχουν επικυρώσει.

Η Άγκυρα απαιτεί από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να σταματήσουν να υποστηρίζουν το PKK και να εκδώσουν ακτιβιστές που η Τουρκία θεωρεί ότι εμπλέκονται στην τρομοκρατία.

Οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος στην αποδοχή των σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία χωρίς την εκπλήρωση αυτών των υποσχέσεων.

naftemporiki.gr

ΝΑΤΟ: Ίσως η Φινλανδία προχωρήσει χωρίς τη Σουηδία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις